sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Maan avaruus

Gabaldonin jälkeen halusin lukea ei-viihteellisen historiallisen romaanin, joka ei aiheuttaisi ärsyyntymistä hukatuista mahdollisuuksista. Siksi käännyin Antti Tuurin tuotannon puoleen, sillä Tuuriin voi aina luottaa. Maan avaruus - sehän oli taattua laatua.
Maan avaruus kuuluu Pohjanmaa-sarjaan ja on ilmestynyt 1989. Tämä kirjasarja on Tuurin palkituin, Lakeuden kutsu sai Finlandia-palkinnon ja ainakin Uusi Jerusalem oli myös aikoinaan F-ehdokkaana. Pohjanmaa-kirja sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Itse en ole aiemmin tästä sarjasta lukenut yhtään kirjaa. Äitini suku -sarja on tutumpi ja siihen kuuluvia kirjoja lukiessani sain tietää sen, että Tuurin kirjat ovat itsenäisiä teoksia, lukijalta ei edellytetä aiempien sarjaan kuuluvien osien lukemista. Tietysti aiemmat ja myöhemmät osat täydentäisivät tarinaa ja Maan avaruuden jälkeen kiinnostus muita osia kohtaan jäi kyllä kytemään.

Tuurin kirjoitustyyli on hyvin omintakeinen. Minäkertoja kertoo menneessä aikamuodossa kokemuksistaan tuntemattomaksi jäävälle kuuntelijalle. Maan avaruudessa minäkertojan henkilöllisyys paljastuu vasta loppupuolella. Hän on Hakala, joka on Kanadassa ottanut uudeksi nimekseen John Hawk, koska hänen nimensä on saanut negatiivisen leiman muiden suomalaisten siirtolaisten keskuudessa.

Maan avaruus kertoo tosiaan suomalaisista siirtolaisista Kanadassa 1920-luvun lopulla. Tässä ei ole minkäänlaista siirtolaisromantiikkaa mukana, Tuurilla kun ei ole taipumusta romantisointiin. Juuri todenmukaisen historiakuvauksen takia hänen kirjansa tälläkin kertaa valitsin. Ja realismiahan tässä piisaa, siirtolaisten osa ei ollut helppo. Se oli kovaa työtä, nälkää ja köyhyyttä. Sen lisäksi, että 1920-luvun lopussa ovella kolkuttivat sekä lama että pölymyrskyt, suomalaisten kesken eripuraa aiheuttivat vielä vuoden 1918 tapahtumat Suomessa.

Olen sanonut tämän aiemminkin, mutta sanonpa taas: Tuurin kirjat ovat matalan kynnyksen historiaoppaita. Olipa kiinnostuksen kohteesi teosofia, kanadansuomalaisuus tai pilvenpiirtäjien rakentaminen 1900-luvun Yhdysvalloissa, niin Tuurin kirjoista löytyy historiallisesti luotettavia tietoja näistä aiheista.

Ei kommentteja: