lauantai 26. helmikuuta 2011

The black swan

Nassim Nicholas Talebin lanseeraama musta joutsen on ollut aikaansa seuraavien talous- ja poliittisuuntautuneiden ihmisten huulilla aina vallitsevan talouskriisin alusta lukien. Hän kun käytti kirjassaan yhtenä mustan joutsenen esimerkkinä nimeltä mainiten Lehman Brothersin ja kumppaneiden mahdollista romahdusta ja niiden vaikutusta talouteen ja yhteiskuntaan.

Mustalla joutsenella tarkoitetaan tapahtumaa, jota ei pysty ennakoimaan ja jolla on merkittäviä vaikutuksia. NNT puhuu käsitteistä mediokristan ja ekstremista, missä ensimmäinen tottelee normaalijakaumaa ja vaihteluiden vaikutukse ovat pieniä. Ekstremistan taas on useimpien yhteiskunnallisten ilmiöiden elinkenttä, missä harvinaisten tapahtumien vaikutus on suuri, tai valtava.

Erityisesti NNT painottaa taloudellisia ilmiötä, sillä ne ovat lähellä hänen omaa kokemuspiiriään. Hänen mukaansa nykyinen talousjärjestelmä ja talouden harjoittajat kuvittelevat elävänsä mediokristanissa, vaikka ovatkin ekstremistanissa, jolloin järjestelmä heikkenee entisestään.

Kirja oli ihan viihdyttävä, mutta hiukan alkoi ärsyttämään kirjoittajan tapa painottaa omia ja kavereidensa ajatuksia; kuinka kukaan muu ei ole tiennyt oikein mitään.

Ei kommentteja: