keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Sarasvatin hiekkaa

Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa vuodelta 2005 on tieteisromaani, jonka pääpaino on tieteessä kaunokirjallisen osuuden ollessa sivuseikkana. Pakollisena pahana, voisin ilmaista romaaniliitteen olemassaolon, tarkoittaen tällä sitä, että Sarasvatin hiekkaa on Isomäen ydinvoiman vastainen manifesti, johon on fiktiivisiä hahmoja tungettu vähän väkisinomaisesti.

Kirja upposi kaaliini mp3-muodossa, siis kuunnellen. Olen nähnyt Sarasvatin useammassakin kirjastossa audiomuodossa ja viimein päätin antaa periksi ja kuunnella sen. Se toimi ihan hyvin äänikirjana, mikä tarkoittaa sitä, että se oli aika viihdyttävä (maailmanloppuaihe oli esitetty hyvin epäsentimentaalisesti, eikä kirja ollut synkkä, eikä oikein mitään muutakaan tunneadjektiivia). Vaikka aluksi meinasinkin kyllästyä niin, että olin nukahtaa lenkille (kuuntelen äänikirjat aina juoksulenkeillä). Tylsät hahmot ja lukijan (=kuuntelijan) hukuttaminen syvänmerentutkimusinfoon ei oikein ollut omiaan saamaan alkuosaa kirjasta vetäväksi luku(kuuntelu)ominaisuuksiltaan.

Mutta pikkuhiljaa kirjan esittelemä tiedemaailma (=meriarkeologia, ilmastonmuutos, jäätikoiden sulaminen) alkoi kiinnostaa. Tietysti heti sen jälkeen, kun lukijakuuntelijallekin alkoi vähitellen selvitä, mistä tässä nyt oikein on kysymys. Älyämisen toteuduttua palaset alkoivat pikku hiljaa löytää paikkansa: alussa kuvailtu Atlantis-tutkimuskin sai tarkoituksen olemassaololleen ja kirjan loppuun päästessäni, täytyi vain todeta, että oli kyllä varsin oivallinen aloitus. Hahmot nyt pysyivät silkkipaperina, mutta perusteellinen taustatyö tieteellisten faktojen kimpussa ei mennyt kirjailijalta hukkaan, vaan manifesti onnistui olemaan vakuuttava.

2 kommenttia:

zä kirjoitti...

olen lukenut! Muistan henkeä haukkoen riemastelleeni: "jukravit, tää isomäkihän on mestari kuvaamaan rakkaussuhdetta!" (eipäsku just päinvastoin: I. ei todellakaan ole erityisen pätö ihmissuhdekuvaajana...) Muistan myös sanan metaaniklatraatti. Eikös niiden pitäny jo aikapäiviä sitten hoidella tää ilmastonmuutos grande finaleen! Mitähän niille nyt kuuluu?

Sarka-A. von W-K kirjoitti...

Ihmissuhdekuvaukset tosiaan hipoivat lähes myötähäpeää.