lauantai 5. toukokuuta 2007

Esittelyssä Anni Swan


Kun mietitään lapsuuden lempikirjoja, mainitsen yleensä Tove Janssonin Muumi-kirjat ja Aili Somersalon Mestaritontun. Unohtamatta Mauri Kunnaksen Etusivun juttua, Hui Kauhistusta, Avaruus-kirjaa jne.. Anni Polvan Tiina-kirjoista en ole koskaan hirveästi välittänyt, Tiina kun oli mielestäni jotenkin koppava, mutta toisen Annin eli Swanin kirjat ovat tarjonneet pikku Pikku Myylle mielenkiintoisia lukukokemuksia.

Nämä kolme kirjaa, Ollin oppivuodet, Iiris rukka ja Kaarinan kesäloma ovat ehkä parasta Swania. Tottisalmen perillinen on se kuuluisin kirja, mutta itselleni edellämainitut ovat tärkeimpiä. Näitä kaikkia kirjoja yhdistää se, että päähenkilöt joutuvat olemaan kaukana kotoaan ja kaukana tutuista ihmisistä. Näissä on siis jotain samaa kuin minun harjoittelukesässäni. Siksi otan nämä nyt mukaani, sillä ne helpottavat koti-ikävääni. Suosittelen Änkyrällekin, jos kiinnostaa. Kaarinan kesäloma on melko puhkiluettu, pienenä samaistuin Kaarinaan, koska se näytti niin kauniilta kirjan kannessa!

Anni Swanista sen verran, että hän syntyi 4. tammikuuta 1875 Helsingissä ja kuoli 24. maaliskuuta 1958 Helsingissä.

Anni Swanin isä oli Carl Gustaf Swan, aikanaan tunnettu kulttuurihenkilö, joka mm. perusti Lappeenrannan ensimmäisen sanomalehden. Anni Swanin äiti Emilia Malin harrasti kirjallisuutta ja opasti varhain kaikki yhdeksän tytärtään (yhdeksän mustaa joutsenta) lukemaan satuja ja kertomuksia.

Perhe asui Lappeenrannassa vuodesta 1884 vuosisadan vaihteeseen. Anni Swan kävi tyttökoulua Mikkelissä ja kirjoitti ylioppilaaksi 1895 yksityisoppilaana Helsingin suomalaisesta yhteiskoulusta. Swan valmistui kansakoulunopettajaksi Jyväskylän seminaarista 1900 ja toimi opettajana Helsingissä 1901–1916. Hän avioitui 1907 kirjailija Otto Mannisen kanssa.

Anni Swanin ensimmäinen satukokoelma, nimeltään ytimekkäästi Satuja, julkaistiin vuonna 1901. Ensimmäinen nuortenkirja, pojille suunnattu Tottisalmen perillinen, ilmestyi 1914. Tottisalmen perillisen lisäksi Anni Swanin tunnetuimpia nuortenkirjoja ovat Iris rukka, Ollin oppivuodet sekä Sara ja Sarri. Swanin nuortenkirjojen rohkeat ja neuvokkaat päähenkilöt ovat olleet esikuvana monien myöhempien nuortenkirjojen sankareille ja sankarittarille.

Tuotantoa:
Tottisalmen perillinen (1914).
Iiris rukka (1916).
Kaarinan kesäloma (1918).
Ollin oppivuodet (1919).
Pikkupappilassa (1922).
Ulla ja Mark (1924).
Sara ja Sarri (1927).
Sara ja Sarri matkustavat (1930).
Me kolme ja Ritvan suojatit (1937).
Pauli on koditon (1946).
Arnellin perhe (1949)


Kirjoitti: Myy

1 kommentti:

lisbeth kirjoitti...

minulla ei ollut lapsena juuri muita kirjaosoitteita kuin kiljusen herrasväki kirjat. uppouduin niihin niin, etten kuullut edes "syömään" kutsua.onneksi aikuisen elämän mukana kirjallisuus-ikkuna avautui myös lasten kirjallisuuteen ja pääsin nauttimaan sellaisista tarinoista, jotka olivat jääneet huomaamatta omassa lapsuudessani. lukiessani muumeja, mestaritonttua, peukaloisen retkiä jne lapsilleni, tykkäsin niistä yhtä paljon kuin kuulijani.