keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Orm Punainen

Viimein sain skandinaavikirjan luettua, vaikka Pale taisi ehdottaa aihetta jo heinäkuussa. Valitsin kirjaksi Frans G. Bengtssonin Orm Punaisen, koska kirjan kuvailun perusteella se oli historiallinen romaani viikingeistä. Tämän kuvailun perusteella kirja vaikutti mielenkiintoiselta. Jes! Historiaa todenmukaisesti fiktiivisessä tarinassa.
Mutta kirja oli pettymys. Olisihan se pitänyt arvata jo kirjan ohuesta ulkomuodosta. Hyvät historialliset romaanit ovat paksuja kuin tiiliskivet, sivuja lähemmäs tuhat. Tässä oli 338.

Orm Punainen kertoo Orm Punaisesta, ruotsalaisesta viikingistä. Bengtsson kirjoitti tarinan vuonna 1941. Itse tarina sijoittuu 1000-luvulle. Aikaan, jolloin ryöstöretket olivat muodissa, ja kristinusko koputti Pohjolan ovella.

Orm Punainen siepattiin nuorukaisena vihollisleiriin soutajaksi. Vihollisista tuli ystäviä. Sitten ex-vihollisten huomasta hänet otettiin vangeiksi toisille vihollisille ja näiden seurassa hän ajautui Andalusiaan, jossa hänet kastettiin muslimiksi. Tässä vaiheessa kirjaa aloin miettiä, että luultavasti Mika Waltari päätti Orm Punaista lukiessaan kirjoittaa Mikael el-Hakimin. Mikael el-Hakim on paranneltu versio Bengtssonin kirjasta. Mielestäni.

Orm palasi lopuksi Ruotsiin, kääntyi kristityksi ja meni naimisiin kuninkaantyttären kanssa.

Orm Punainen on kevyt kirja. Teksti on samantyylistä kuin Waltarilla, mutta riisutumpaa ja toteavampaa. Orm on aikuisten seikkailukirja, ilman jännitystä. Kirjan henkilöt pysyvät etäisinä, joten minulle oli ihan sama, mitä heille tapahtuu. Tämä tarkoitti sitä, että kirja oli tylsä kuin paperisakset. Siksi lukeminenkin kävi hitaasti. Harmillista, sillä odotin tältä paljon.

Orm Punaisen perusteella voin sanoa, että Suomessa osataan kirjoittaa parempia historiallisia romaaneja kuin naapurimaassa. Näin väitän, kunnes joku toisin todistaa.

Nyt palaan lukion hissan kirjojen pariin.

Ei kommentteja: