perjantai 12. marraskuuta 2010

Rosvoparonien paluu

Markku Kuisman edellinen yleiskielinen kirjajulkaisu oli Suomen poliittinen taloushistoria 1000 - 2000, jonka Siltala julkaisi 2009. Kyseessä oli reteän yleistävä ja mukavasti etenevä kuvaus otsikkonsa mukaisesti nykyisin Suomena tunnetun alueen poliittisesta taloushistoriasta.

Kuisman uusin kirja on on nimeltään Rosvoparonien paluu. Jo nimessä Kuisma rinnastaa keskiaikaiset läänityksiään omavaltaisesti hallinneet rosvoparonit ja nykyaikaiset "wall street-kloonit".

En oikein osaa lokeroida tätä kirjaa kyseessä on osittain kirjallisuuslähteisiin perustuva kuvaus viimeisen vuosisadan taloudellisen ja poliittisen järjestelmän kehittymisestä Suomessa eräiden esimerkkien kautta. Toisaalta mukana on myös osioita jotka ovat selvästi enemmän Kuisman omien näkemyksiä, kuin tieteellisesti näytettyjä faktoja.

Hieno puheenvuoro tämä kuitenkin on suomalaiseen poliittiseen ja taloudelliseen järjestelmään liittyvään keskusteluun. Järjestykseen laitetaan tässä mm. pörssiyritysten palkitsemisjärjestelmät, vaalirahakeskustelu, valtion omistajapolitiikka ja Nokia. Suosittelen.

Ei kommentteja: