torstai 1. maaliskuuta 2012

Baby Jane

Baby Jane on järjestyksessä Sofi Oksasen toinen kirja. Kuten epäilin, kirja oli helposti nieltävissä. Oksanen kirjoittaa niin vaivattomasti, että lukijan ei tarvitse kauaa hänen sanojaan pureskella.

Baby Jane kertoo lesboista, jotka sairastavat masennusta ja paniikkihäiriötä. Kirja kurkistaa Helsingin lesbopiireihin selvittäen lesbojen välistä hierarkiaa. Lesbojen pieni populaatio ajaa väistämättä arvojärjestyksen muotoutumiseen. Tilanne on kuin suoraan savannilta, jossa leijona on pääjehu ja hyeena alimmalla pallilla. Kaikki tuntevat toisensa, mikä tarkoittaa, että kaikki ovat seurustelleet kaikkien kanssa. Ja, että jos lesbo ajautuu heteropaikkoihin, joissa sattumalta on joku toinenkin lesbo, syntyy vaivaannuttavia tilanteita ihmettelevine katseineen.

Mielisairautta aluksi sivutaan ja keskivaiheilla se muodostuu pääteemaksi. Oksanen ottaa kantaa Suomen terveydenhoitojärjestelmään, koska ihminen pyritään hoitamaan aina ensisijaisesti lääkkeillä, jotka eivät kuitenkaan vie ongelmaa pois.

Baby Jane oli kirjana ok, ei niin vaikuttava kuin Puhdistus, mutta ihan hyvä. Se herätti ajatuksia, ja avasi uusia näkökulmia asioihin, jotka minulle ovat vieraita. Täten kirja saavutti tehtävänsä (minulla on kirjoille aina tehtäviä, joista vaikutus on yksi).

Ei kommentteja: