maanantai 18. tammikuuta 2016

Baarien mies

Mauri Antero Nummisen Baarien mies vuodelta 1986 on pieni helmi. Numminen kokosi kirjaansa suosikkikeskiolutkuppiloitaan, joista suurin osa on nykyään jo kuopattu (suurin osa, mutta eivät kaikki. Kahvila Korsu on yhä hengissä!).
 Keskikaljabaarien aikakausi alkoi 1969 ja se kuoli vähitellen maaseudun autioitumisen myötä. Aikoinaan kunnat saivat itse päättää, sallivatko keskikaljan myymisen. Nummisen kirjassa tästä löytyy huvittavia esimerkkejä.
 Numminen kertoo jokaisen suosikkibaarinsa erityispiirteistä, niitähän riittää..
 Baarien miehessä Numminen teki samaa, mitä Lönnrot aikoinaan Kalevalan suhteen: keräsi tarinoita ja ajankuvaa talteen. Keskiolutkuppiloiden kuoleminen on surullista sen takia, että Suomessa oli vähän aikaa englantilainen pubi -tyylinen juomakulttuuri. Ei vedetty kännejä, vaan käytiin ennen kaikkea seuran perässä juomassa kylällä pari kaljaa. Riku Rantala mietti viime lauantain Hesarissa, miksei Suomessa syödä silloin, kun juodaan. Se on ihan hyvä kysymys. Numminenkin ottaa Baarien miehessä rautaisannoksensa, johon kuuluu sen keskioluttuopin lisäksi kahvi ja munkki.

1 kommentti:

Jmi il-Donkey kirjoitti...

Nyt tarkkana: Muistelen, että Numminen ei suinkaan juonut keskioluttuoppia vaan pullon?