maanantai 23. heinäkuuta 2018

Laulu Sipirjan lapsista

Timo K. Mukan Laulu Sipirjan lapsista kertoo lappilaisesta kylästä sodan aikana ja 20 vuotta sen jälkeen.

Sen minäkertojana on kolmekymppinen mies, jonka äidin saksalaiset sotilaat tappoivat. Sipirjan ahdasmielisessä kylässä hänen äitiään pidettiin huonona naisena, jonka maineen takia miehen lapsuus oli yksinäinen leikkitoverien kaihtaessa häntä. Ainoastaan kolme vuotta nuorempi Ulla-tyttö hyväksyi hänet ja mukkamaiseen tapaan Ullan ja pojan yhteiset leikit olivat tietysti seksipainotteisia. Aikuisena sosiaalisesti kömpelö mies yhä haikailee Ullan perään, mutta ei saa ujoutensa takia tehtyä aloitetta.
 Ullan ja minäkertojan suhdetta tärkeämpiä teemoja kirjassa ovat kuitenkin sodan ja etenkin Lapin sodan vaikutus kyläläisiin. Kun he joutuivat lähtemään evakkoon saksalaisten alta Ruotsin puolelle ja kuinka karua oli palata takaisin kotikonnuille, jossa jäljellä oli vain tuhkaa ja tomua.

Sipirjan pieneen kyläyhteisöön mahtuu monta erilaista tragediaa. On kaksi lastaan menettänyt isä, maailmalta kotiin tullut ja sen takia piestyksi joutunut suutari ja lopussa selviävä murhamysteeri, jonka takana oli kolmiodraama. Ihmisten kohtaloissa ei ole mitään romantisoitua, mutta luontokuvaus on runollista. Tämä vastakohta-asetelma on kiehtovaa.

Ei kommentteja: