lauantai 7. syyskuuta 2019

Taivaanpallo

Olli Jalosen Taivaanpallo sijoittuu 1600-luvun loppuun Saint Helenan saarelle ja Lontooseen. Siinä seurataan Angus-pojan kasvamista pikkupojasta teini-iän kynnykselle. Tarinan ytimessä on Edmond Halleyn ura ja elämä. Angus pääsee Halleyn avustajaksi ja sitä kautta yhtenä teemana on tähtitieteen historia.

Taivaanpallossa ei ollut mitään erityistä. Anguksen tarina on monta kertaa jo kirjoitettu. Tarkoitan tällaista pikkupoikaa, joka joutuu kasvaessaan kokemaan koettelemuksia. Äidillä on suhteita ja poika kärsii niistä, hän joutuu selviämään nälässä ja toisten armoilla. Oliver Twist kohtaa Ollin oppivuodet.

Sen lisäksi, että juoni oli kaavamainen, kerronnan ongelmana oli Anguksen välimerkkejä säästävä ajatuksenjuoksu. Koin sen ärsyttävänä. Ja aikaa käytettiin liiaksi Saint Helenalla, koska kaikki alkoi muuttua kiinnostavaksi vasta Lontoossa. En oikein saanut otetta Saint Helenan mellakoista, ehkä se oli tuo rasittava kerronta, joka etäännytti. Halleyn harjoittama tähtitiede oli paremmin esitetty. Ihmettelin, miten kaikki loppui vasta, kun se alkoi. Mutta Google tiesi kertoa, että kirjalle tulee vielä jatkoa.

Ei kommentteja: