sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Suomi poliittisen taloushistoriallisesti

Siltalan veljesten kustannusyhtiö on profiloitumassa kustantamaan keski-ikäisiä suomalaisia prosaisteja ja erittäin mielenkiintoisia tietokirjoja.

Siltalan julkaisema Hannu Raittilan välityöltä vaikuttanut matkakirjan ja pienoisproosan sekasikiö ei täysin vakuuttanut. Sen sijaan Markku Kuisman Suomen poliittinen taloushistoria 1000 - 2000. Iski kuin 10^6 volttia.

Lyhyehkössä kirjassa (n. 300 s.) saatetaan oikaista yli vähemmän tärkeistä vuosisadoista, mutta todelliset poliittiset ja taloudelliset virstanpylväät kuvataan analysoidaan mielenkiintoisista näkökulmista.

On ihailtavaa, miten Kuisma avartaa erinäisten poliittisten tapahtumien taloudellisia syitä ja seurauksia. Parhaimmillaan tuntuu, kuin voisi nähdä tämän poliittisen historian professorin pään sisään, niin luontevasti ajatus välittyy tekstin kautta.

Tämä on se historian kirja, jota minun mielestäni koulussa pitäisi opettaa. Iänikuisten sotien rintamalinjojen liikkeen sijaan esitetäänkin sotiin johtaneet syyt ja niiden taloudelliset seuraukset. Mielenkiintoista; sanoisin.

Ei kommentteja: