sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Dinan kirja

Tällä kertaa valitsin luettavaksi Koljan veljen vaimon suositteleman ja minulle lainaaman Herbjorg Wassmon kirjoittaman teoksen Dinan kirja. Kirja herätti ilmestyessään runsaasti huomiota ja sitä on käännetty jo yli 20 kielelle. Kirjaan perustuvan elokuvan ohjasi Ole Bornedal, joka sai Pohjoismaissa ensi-iltansa 2002. Itse en ole tuota elokuvaa nähnyt, mutta ehkä hankin sen jostain käsiini kirjan luettuani. Se yleisestä lätinästä ja asiaan.

Dinan kirja kertoo tytöstä, joka tulee vahingossa aiheuttaneeksi äitinsä väkivaltaisen kuoleman. Tuosta vahingosta Dina saa kärsiä koko loppuelämänsä. Isä, vallesmanni, ei osaa käsitellä asiaa, suree vain omaa vaimoaan, mutta tytär jää täysin vaille lohdutusta. Tytöstä tulee sulkeutunut ja kummallinen. Lopulta vallesmanni naittaa tytön kaksi kertaa vanhemmalle tuttavalleen ja niin Dina ajautuu Reinsnesiin.

Dinan hahmon kehitystä on mielenkiintoista seurata kirjan edetessä. Miten Dina on alkuun vallaton lapsi, joka ei tiedä miten käyttäytyä, kiipeilee puissa ja makailee sängyssä päivät vaikka hänen kuuluisi emännöidä tilaa. Lopulta Dinasta kasvaa vahva kipparinleski, joka pystyy selviämään tilanteesta kuin tilanteesta, omalla tavallaan.

Dinan kirja on koskettava, pysäyttävä, järkyttävä ja surullinen.

Ei kommentteja: