lauantai 15. toukokuuta 2010

Taikurin hattu


Kuin legendaarisen Tove Janssonin Taikurin hatun. Lukiessani kirjaa mieleen palautui kaikki muumipiirretyt ja niissä olleet pelottavat asiat: niiskuneidin otsatukan palaminen hattivattien teltassa vierailun seurauksena, muumipeikon muuttuminen ihmeelliseksi isokorvaiseksi peikoksi ja mörön vierailu muumilaaksossa etsimässä kuningasrubiinia. Nuo kaikki ovat tietysti lapsen näkökulmasta pelottavia asioita.

Nyt "vanhemmalla" iällä kirjaa lukiessa kiinnittää huomion vähän toisenlaisiin seikkoihin. Mikä Hemuli on? Tyyppi, joka pukeutuu mekkoon ja niiaa. Onko Hemuli nainen? Puhuu kuitenkin piirretyissä miehen äänellä. Onko meidät siis ehdollistettu ajattelemaan Hemulia miehenä vaikka kenties hän on sukupuoleton. Entäs Muumipeikon ja Nuuskamuikkusen välinen suhde? Best friends forever! Tässä yhtälössä Niiskuneiti vaikuttaa kolmannelta pyörältä... Entäs koko muumiperhe? Harrastavat eskapismia lähtemällä muumilaaksosta pois kun on tylsää tai jotenkin ikävää. Ei muuta kuin vene (joka sekin oli sattumalta ajautunut heidän rantaansa, kenen se oli ollut? oliko sen miehistö hukkunut?) vesille ja jonnekin saarelle oleilemaan. Mamelukin pyydystys vaikutti kyllä melkoiselta kalajutulta, ehkä se olikin oikeasti joku 5 kiloinen, mutta sen saaminen oli niin suuri urotyö, että kalan koko kymmenkertaistui. Mutta muumien elämässä parasta onkin se, että siellä ei ole "hyviä" ja "pahoja". Välillä joku on huonolla tuulella ja joku tekee jotain ikävää, mutta se ei leimaa henkilöä.

Tove Janssonin teksteissä vilisee elämänviisauksia, kuten: "Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen".

Kaiken kaikkiaan Taikurin hatun lukeminen oli virkistävä kokemus. Muumikirja kuukaudessa pitää mielen virkeänä ja lukuinnon korkealla!

1 kommentti:

Pellervo kirjoitti...

Hyvähyvä, pelkäsin jo ehtiväni kirjoittamaan seuraavastakin kirjastani (950 sivua) ennen kuin kukaan muu kerkiää, mutta onneksi tulit paikkaamaan.

Muumikirjoista saa todellakin aikuinenkin irti juttuja. Eikö olekin hurjaa huomata, että lapsena ei esimerkiksi tämä ristiin pukeutuva, niiava hemuli aiheuttanut sen suurempaa hämmennystä? Eikä hemuli ole edes ainut transsukupuolinen hahmo näissä kirjoissa; esim. homssu ja tuutikki lukeutuvat samaan kerhoon.