lauantai 29. toukokuuta 2010

Gilead

Marilynne Robinson voitti / ansaitsi tällä kirjalla Pulizerin palkinnon muutama vuosi sitten, eikä syyttä. Gilead on sekä sisällöltään että kerronnaltaan upea. Erityisesti pidin kirjailijan valinnasta kertoa tarina päiväkirjamaisen pitkän kirjeen muodossa.

Kirjan kertojana on kahdeksattakymmentä käyvä pappi, joka yhä hoitaa tointaan. Hänellä on itseään puolet nuorempi vaimo, jonka kanssa hän on saanut vanhoilla päivillään lapsen. Tälle pojalle on suunnattu kirje, joka on tämä kirja. Kertoja kärsii kroonisesta sairaudesta, minkä vuoksi tämä kertomamuoto on erityisen otollinen. Normaalistihan näihin "vanha ihminen neuvoo nuorempiaan" kirjoihin kuuluu vääjäämättä vanhuksen kuolema. Kirjeen muodossa se ei ole mahdollista, kirjeen kirjoittaja kun ei raportoi omaa kuolemaansa. Siksi kertoja on ollut hengissä vielä viimeisen pisteen painaessaan. Tämä luo kuitenkin elämästä luopumisen tuntoja kuvaavaan kirjaan oman henkensä, lopullisuuden edellä on olemassa kuitenkin tieto siitä, että edes hetki on vielä jäljellä.

Toinen mielestäni hieno tyylikeino on kirjeen suuntaaminen miehen pojalle aikuisena. Kirjeessä hän kertoo pojalleen elämänohjeita ja katkelmia sukunsa historiasta, olettaen, että lukijalla on jo omaa elämänkokemusta. Samalla mukaan ujutetaan nostalgian odotusarvoja peilaamalla tapahtumia kirjeen kirjoituksen nykyhetkeen, jossa aiottu kirjeen lukija vielä touhuaa lapsen töissä.

Blogin lukijat tietävät minun olevan viehtynyt ajalla leikittelyyn kirjoissa. Siitä annankin erityispisteet tälle kirjalle. Vanhan miehen nuorelle pojalleen kirjoittamassa kirjeessä sukupolvet ja historialliset tapahtumat linkittyvät luontevasti yhteen kokonaiseksi tarinaksi, joka laittaa siinä ohella miettimään ihmisen osaa sukupolvien ketjussa sekä ajan ja historian virrassa.

Varoituksena lukijoille, minulla on kaksi muutakin palkintoja voittanutta kirjaa hyllyssä taannoiselta ostetaan halvalla palkittujakirjoja kirjakauppareissultani. Ainakaan tämä ensimmäinen ei tuottanut pettmystä.

Ei kommentteja: