tiistai 29. maaliskuuta 2011

Revolutionary road

Richard Yatesia nimitettiin jossain lukemassa luonnehdinnassa kirjailijoiden kirjailijaksi. Yatesin kirjat eivät ikinä saavuttaneet suurta suosiota suuren yleisön keskuudessa, mutta vaativammat lukijat ovat ilmeisesti olleet niistä innoissaan.

Revolutionary road on Yatesin esikoiskirja ja sellaisena kyllä väkevä osoitus kerronan lahjasta sekä silmästä ihmisille. Tuota jälkimmäistä tarvitsee, jotta ensimmäistä voisi käyttää täysimääräisesti. Revolutionary roadin tapahtumat sijoittuvat 50- 60-lukujen taitteeseen, mutta ajankohta voisi olla mikä hyvänsä. Kuvatut ihmiset, tapahtumat ja ihmisten väliset suhteet eivät riipu ajasta, vaan tarina tuntuu olevan tässä ajassa yhtä ajankohtainen kuin se on ollut jo viimeiset 50 vuotta.

Tolstoi aloittaa Anna Kareninan kuuluisalla totetamuksellaan: "Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan". Tämän parempaa luonnehdintaa en oikeastaan osaa Revolutionary roadista antaa. Onnettomien perheiden kuvauksen ohella Yates sivumennen parodioi modernia elämää ja työelämää, jossa mies voi käydä töissä viettämässä aikaansa ollakseen poissa pahanteosta.

Hyvä kirja, mutta vaatii sulattelua. Välittömästi lukemisen jälkeen olin enemmän tympääntynyt, kuin vaikuttunut. Jälkikäteen on vaikuttuneisuus noussut kantavaan rooliin.

3 kommenttia:

myy kirjoitti...

Tuota ei siis ole suomennettu? Nimestä päätellen. Leffa kuulemma kovaa kamaa = hirveä, mutta hyvä. Musta tuntuu, että minun kannattaa pysyä erossa sekä elokuvasta että kirjasta, avioliittokielteisyyteni nousisi vain uusiin afääreihin.

Pellervo kirjoitti...

Suomeksi luin.

Onko tosta tehty leffakinn? Tuskin kovin hyvä, ainakaan kirjaan suhteutettuna; vähän kuin yrittäisi tehdä leffaa, noh hyvästä kirjasta.

myy kirjoitti...

Mitä! Etkö tiennyt? Sitähän on kehuttu maasta taivaaseen!! Pääosassa ihana Kate Winslet ja ihana Leonardo (try to) Behave!