keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Loppukesän saldoa II

En muistanut ihan kaikkia tuohon ensimmäiseen raportoida. Jatkan siis tässä.

Kristina Carlson Herra Darwinin puutarhuri. Kertoo Kentiläisestä kylästä, jossa sattuu vaikuttamaan herra Darwin, joka on julkaissut kirjan, joka joidenkin mielestä nuljauttaa jumalan sijaltaan. Mielenkiintoista kerrontakokeilua, jossa kerronta on jatkuvaa puhetta tai ajatusta. Kertoja vaihtelee yksilöiden ja yhteisön välillä. Ilmeisesti tarkoituksena kuvata yhteisön painetta yksilön harteilla. Jännä, ei erityinen.

Miika Nousiainen Maaninkavaara. Ahdistava tarina siitä, miten vanhempi käyttää lastaan omien unelmiensa välikappaleena. Samalla kuvausta pikkuisen Huojuvaa taloa lievemmästä perhehelvetistä. Aika paljon kestävyysjuoksua. Ahdistava, ei huvittava, kuten takakansitekstissä väitetään. Nousiainen tuntuu hallitsevan tällaiset ahdista sosiopaattikuvaukset.

Seppo Konttinen Suomalainen ruokalasku. Entinen Ylen vasemmistolainen taloustoimittaja väittää lukeneensa tuhansia sivuja tutkimuksia Suomalaisen ruokaketjun osista. Kuitenkin kirjassa tyytyy toistelemaan kansantaloustieteen peruskurssin lausetta Oligopoli johtaa hintojen kohoamiseen. Täytteenä on referoitu kaupan ja keskeisten elintarviketeollisuusyritysten historia viimeisiltä sadalta vuodelta ja muistetaan haukkua maataloustukia. Konttisen mukaan ruoka pitäisi Suomeen tuoda edullisemmista tuotanto-oloista, mutta hän unohtaa, että valtaosan suomalaisista olisi taloudellisesti edullisinta asua jossain ihan muualla kuin Suomessa.

Ennen Katto-kassista luimme Tyynen kanssa Liisan Ihmemaassa, joka on ihan upea kirja.

2 kommenttia:

Myy kirjoitti...

Just. Eli Turun kirjaostos pisti vain potuttamaan..

Pellervo kirjoitti...

Kyl. Mutta tärkeää on tietää, millä pohjilla tätä keskustelua meedioissa käydään.