lauantai 23. kesäkuuta 2018

Villisorsa

Henrik Ibsenin Villisorsassa salaperäinen tunnelma vaihtuu lopussa surulliseksi. Ibsen punoo tarinaa taidokkaasti. Hahmojen kaikki sanat ja teot merkitsevät jotain ja lopussa paljastuu, mitä kaikki tarkoitti. Villisorsassa mysteeri on villisorsa. Kuka hän on?


Tarinan keskiössä on kaksi perhettä, joista toinen on varakas Werlen perhe ja toinen köyhä valokuvaaja Ekdalin perhe. Werlen perhe koostuu tehtailija Werlestä ja hänen pojastaan, Ekdalin perhe vanhasta Ekdalista, hänen valokuvaajapojastaan, pojan vaimosta Ginasta ja heidän tyttärestään Hedvigistä.

Alussa tehtailijan poika Gregers saa kuulla, että perheen entinen taloudenhoitaja Gina on nykyään naimisissa valokuvaaja Hjalmarin kanssa ja ennen Hjalmarin kanssa naimisiin menoa hänellä oli suhde Gregersin isän kanssa.

Gregersin mielestä Hjalmarin elämä on surkeaa, koska hän joutuu elämään penniä venyttäen. Gregersin mielestä tähän auttaisi, jos hän kertoisi Hjalmarille Ginan taustasta. Näin Hjalmarin ei enää tarvitsisi elää valheessa, vaan hän voisi aloittaa uuden "ihanteen" mukaisen elämän. Hjalmarin ei kuitenkaan pitäisi erota Ginasta. Hänen pitäisi vain kuulla totuus.

Gregers muuttaa Hjalmarin perheen vuokraamaan asuntoon ja saa tietää perheen eriskummallisesta elämästä. Perheellä on ullakolla pieni luontokeskus, jossa elää kaneja, kanoja ja villisorsa. Siellä vanha Ekdal saa toteuttaa luonnossa kulkemista, koska on liian vanha mennäkseen oikeaan metsään samoilemaan. Villisorsa on erityisesti Hedvigin lemmikki, vaikka hänen isänsä ja isoisänsäkin innoissaan puuhailevat eläimen parissa; rakentavat sille kaikenlaisia puuhatelineitä ja hoivailevat sitä. Tämän touhun kuvaus oli kerrassaan liikuttavaa, vaikka todellisuudessa kammoankin ajatusta siitä, että ihmiset ottavat villieläimiä koteihinsa kesyeläinten tavoin.

Villisorsaa on ammuttu, joten se roikottaa siipeään ja laahaa jalkaansa. Gregers vertaa Hjalmaria villisorsaan. Hänen mielestään Hjalmarkin elää jotenkin puolikuolleena, vaikka Hjalmarilla on elämässään kaikenlaista mielekkyyttä. Onhan hänellä vaimo ja tytär, yhteinen metsäharrastus ullakolla isänsä kanssa ja sitten hän on keksijä. Hän tekee valokuvaustyönsä ohella keksintöä, jonka hän mieltää todelliseksi työkseen.

Kun Gregers kertoo Hjalmarille totuuden Ginasta, kaikelta menee pohja. Hän päättää lähteä kodistaan ja asian selvittämisen keskellä hänelle selviää totuus Hedvigin biologisesta isästä. Tai että selvyyttä siitä ei ole. Hjalmar käsittää liian myöhään, että vaikka olisi tapahtunut mitä, hän on silti Hedvigin isä.

Lopussa selviää, että villisorsa ei olekaan Hjalmar. Se onkin Hedvig. Hedvig on tuo rampa lintu, olihan hänelläkin vamma, sillä hän uhkasi sokeutua. Hänet haluttiin pitää suojassa maailmalta, ettei hän menettäisi näköään liian aikaisin. Hänet otettiin pois koulusta ja pidettiin mahdollisimman paljon sisällä, jottei aurinko sokaisisi hänen silmiään. Niinhän villisorsaakin suojeltiin. Sitä ei ollut enää koskaan tarkoitus päästää pois ullakolta.

Ei kommentteja: