keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Siinä näkijä missä tekijä

Hannu Salaman Siinä näkijä missä tekijä kertoo sisällissodan jälkimainingeista sijoittuen pääosin 1940-50 -luvuille. Se käsittelee kommunistien maanalaista toimintaa painottuen kuvaamaan sitä yhden perheen näkökulmasta. Se on myös perheen pojan kasvutarina.
Tärkeimmät hahmot ovat pariskunta Maija ja Santtu ja heidän poikansa Harri. Alussa Maija muistelee seksipositiivista nuoruuttaan, mikä ei hänen vanhetessaan muutu yhtään sen negatiivisemmaksi. Hänen ihanteenaan on Neuvosto-Suomi, joka ei hänen pettymyksekseen koskaan toteutunut. Maijan ja Santun monologit vuorottelevat alkupuolella, sitten kuvataan yleisesti kommunistien sabotaasitoimintaa ja siitä kiinnijäämistä. Lopussa seurataan Harria lapsuudesta nuoruuteen.

Kaiken taustalla jäytää sisällissodasta jäänyt katkeruus ja se, miten hävinnyttä osapuolta kohdeltiin. Santtu ja Maija olivat sodan aikana lapsia, mutta heidän läheisensä sotivat ja joutuivat epäinhimillisiin oloihin vankileireille. Kirjan lopussa annetaan ymmärtää, että seuraava sukupolvi osaa jo nähdä tulevaisuuteen.

Monologit rönsyilivät suuntaan ja toiseen, minkä takia tipuin aika ajoin kärryiltä. Myös eri kerrontatyylit tekivät lukemisesta vaivalloista. Enkä oikein edelleenkään nauti panokohtausten, onanointien ja sukuelimien kuvailuista. Harrin lapsuudesta oli vaikea lukea. Hän joutui liian pienenä kokemaan aikuisten asioita ja olemaan vailla aikuisten huolenpitoa, kun omalle äidille lasta tärkeämmät olivat alkoholi ja ruumiin ilot.

Ei kommentteja: