keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Muodonmuutos/Rangaistussiirtolassa

Franz Kafkan Muodonmuutos-novelli on ollut lukulistallani jo vuosia. Siihen viitataan niin paljon koko ajan populäärikulttuurissa, lehtien kulttuurisivuilla ja somessa, että olen lukemattomuuttani kokenut yleissivistymättömyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta. Toinen, josta näin koen, on Joycen Odysseus. Kaiken huipuksi se löytyy omasta hyllystäni. Muodonmuutoksen lainasin naapurikaupungin kirjastosta, omassa sitä ei ollut.
 Jo novellin alku kertoo, miksi se on klassikko. Se herättää lukijan kiinnostuksen täysin.
 Kafkan Oikeusjutun ja Linnan lukeneena tiesin, että Muodonmuutos ei tule olemaan helppo pala mielelle. Tiesin, että tulen ahdistumaan, ehkä raivostumaan, mutta en tiennyt, kuinka paljon tulen tuntemaan surua ja liikutusta. Muodonmuutosta lukiessani koin hyvin paljon eri tunteenkirjoja. Aluksi luin sitä hämmentyneen epäuskoisena komediana. Se, miten Gregor tutustuu uuteen vartaloonsa ja alkaa toimia sen puitteissa. Pakkohan sille oli hymähdellä.
 Se, miten täysin järjissään oleva Gregor pyrki helpottamaan äitinsä oloa verhoutumalla lakanaan.
Mutta väkivaltainen isä sekä siivoojatar ja siskon myötätunnon muuttuminen vihamielisyydeksi muuttavat novellin tunnelmaa. Gregor koettaa parhaansa, mutta perhe ymmärtää hänet väärin. He luulevat, että hän on mieleltäänkin hyönteinen.

On hirvittävän surullista seurata, miten Gregor nähdään vain taakkana. Aiemmin hän oli se, joka joutui elättämään perheen isän jouduttua vararikkoon.  Perheen taloudelliset paineet olivat syynä siihen, että hän koki hermoromahduksen muuttumalla sittisontiaiseksi. Tuoksi vastenmieliseksi olennoksi, joka on epähygieenisyyden ruumiillistuma. Nyt, kun perheen täytyy ottaa itseään niskasta kiinni ja hankkia itse rahaa elääkseen, he käyvät syyllistämässä Gregoria. He eivät olleet osanneet antaa Gregorille tukea hänen ollessa ihminen. Nyt hänestä on pelkkää harmia ja lisätyötä.

Taikurin hatussa Tove Jansson lainaa Kafkaa, kun Muumipeikko muuttuu hatussa piileskeltyään isokorvaiseksi kummajaiseksi. Muumimamman hyväksynnän ansiosta Muumipeikko muuttuu takaisin itsekseen. Mitään tuonkaltaista äidinrakkautta ei Muodonmuutoksessa ilmene, Gregorin äiti ei halua nähdää poikaa uudessa ilmeessään. Isä ilmaisee pettymyksensä poikaan vahingoittamalla tätä pysyvästi. Koko perheen kääntyessä häntä vastaan Gregor lopulta päättää kuolla.
_______________________________________________________________________

Rangaistussiirtolassa ei ole yhtään lämminsävyisempi. Kuten Muodonmuutos, tämäkin on kauhutarina. Kafkalle ominaiseen tapaan ihmiset käyttäytyvät omituisesti.

Rangaistussiirtolassa on kaksi päähenkilöä ja kaksi taustalla toimivaa kesäteatteri-tyylistä huitojaa. Päähenkilöt ovat matkailija ja upseeri. Matkailija on ulkomaalainen ja tullut tutustumaan rangaistussiirtolaan, jossa upseeri esittelee hänelle kehittämäänsä teloituslaitetta. Taustallahuitojat ovat tuomittu ja sotilas, joista tuomittu makaa teloituslaitteessa ja sotilas käyttää sitä.

Rangaistussiirtolalla on uusi komendantti, joka pitää upseerin vekotinta epäinhimillisenä. Upseeri on kuitenkin vakuuttunut teloituskoneestaan. Se tappaa ihmisen vasta monien tuntien kuluttua ja hänen mukaansa ennen kuolemaansa ihminen kokee vapautuksen tunteen.

Matkailijan seuratessa tuomitun kuolemistoimitusta on kuin hän seuraisi jonkun ruohonleikkausta. Se on jotain, mitä pitää tehdä, siinä ei tunneta sääliä kuolevaa kohtaan, hänellä ei ole mitään ihmisarvoa.

Tuohtuneena uuden komendantin mielipiteistä vekotintaan kohtaan upseeri kuitenkin päättää itse mennä teloituskoneeseen. Hän käskee tuomitun siitä pois, jolloin taustalla alkaa outo kesäteatterinäytelmä, jossa tuomittu ja sotilas leikkivät hippaleikkiä keskenään. Kun vekotin hajoaa ja tappaa upseerin liian nopeasti, tuomittu ja sotilas eivät reagoi siihen oikein mitenkään. He ovat kuin kaksi koiranpentua. Matkailijan tarkastellessa upseerin kasvoja, hän ei näe vapautuksen tunnetta. Upseeri on vain kohdannut hirvittävän kuoleman.

Näiden kahden raskaan novellin jälkeen tuntuu kummalta, miten aurinko jaksaa tuolla ulkona porottaa. Etenkin Muodonmuutos jäi mietityttämään. Se hirvittävä välinpitämättömyys!

Ei kommentteja: