torstai 21. kesäkuuta 2018

Medeia

Kreikkalainen Euripides kirjoitti Medeia-tragedian 431 eKr.

Medeian tapahtumien taustalla on pakolaisuus. Medeia ja Iason tulivat Korinttiin pakolaisina, mutta Korintissa Iason hylkäsi Medeian eikä tuntunut välittävän pariskunnan kahdesta lapsestakaan. Hän meni naimisiin Korintin kuninkaantyttären kanssa. Kreon-kuningas päätti karkottaa Medeian, koska tämä käyttäytyi uhkaavasti hänen tytärtään kohtaan. Kreon ei ollut väärässä: Medeia halusi kostaa Iasonille ja suunnitteli sekä tämän, hänen nykyisen puolisonsa että Kreonin tappamista.

Iason tuli kuitenkin selittämään Medeialle, miten hän ei oikeastaan rakastanutkaan kuninkaantytärtä. Hän avioitui tämän kanssa vain, koska voisi näin taata itselleen sekä lapsilleen paremman aseman maassa. Pakolaisena hän ei ollut täysin samanarvoinen muiden kanssa ja tekemällä uuden vaimonsa kanssa lapsia, Medeian ja hänen lastensa asema paranisi, koska he olisivat kuninkaantyttären lasten sisaruksia.

Medeia ei leppynyt Iasonin sanoista. Nyt hän päätti kostonsa olevan yhä hirmuisempi ja Kreonin ja hänen tyttärensä lisäksi hän surmasi myös omat lapsensa kostaakseen Iasonille.

Miksi Medeia kykeni tappamaan lapsensa? Näytelmässä kuoro vetoaa Medeiaan, ettei hän voi tappaa lapsiaan. Jos hän tappaa, hän ei ole tervetullut Ateenaan, jonne oli aikonut lähteä. Ateenassa, tieteiden ja taiteiden tyyssijassa ei hyväksytä lastenmurhaajaa. Näytelmä ylistääkin Kreikkaa ja Medeia, joka ei ole alkuperäinen kreikkalainen, vaan kotoisin barbaarimaasta, on ehkä saanut julman luonteensa synnyinperimänä. Tappoihan hän aikoinaan veljensäkin, joten surmaaminen on osa hänen luonteenpiirrettään.

Minun mielestäni Medeiassa on naisvihaa. Se, että nainen tappaa omat lapsensa ja vielä miehen vuoksi, on alhaisinta, mitä nainen voi tehdä. Sitä on täysin mahdotonta hyväksyä. Siinä ei ole mitään vahvaa, että lopussa Medeia ei edes kadu tekoaan, vaan ilkkuu Iasonille hänen ollessaan onneton menetettyään lapsensa. On inhottavaa, että naisen oletetaan tekevän pahin ja että hän myös tekee sen. Että loukatulla naisella ei ole mitään estoja, hän on arvaamaton ja täysin hirviö.

Ibsenin Nukkekodissa Nora jättää perheensä, mutta se on eri asia. Nora ei tapa lapsiaan. Hylkääminenkin on tietysti väärin, mutta kuinka moni mies onkaan hylännyt perheensä ja se on ollut ihan sopivaa? Nainen ei voi koskaan lähteä. Ibsen tuulettaa sukupuolirooleja, mutta Euripideen sukupuolituuletus on vain julmaa. Medeia on mielipuoli eikä hänessä ole mitään ihailtavaa.

Ei kommentteja: