keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Elämää Afganistanissa- ja mitä me siitä tiedämme

Jokainen muistaa mitä tapahtui syyskuun yhdestoista. Varmaan suurin osa maailmasta pystyy mainitsemaan sen mitä silloin tapahtui. Joku sälli oli sanonut joillekin tyypeille, että hei kaapatkaa kone jenkeissä ja ajakaa kohti niitä kahta korkeaa tornia. Kaikki kyllä varmaan huomaa sen ja sit ne huomaa meijät. Se sälli oli joku sieltä, mikä maa se nyt oli... Afganistanissa. No se on jossain siellä Iranin ja Irakin suunnalla. Tai jos ei ole niin ainakin se liittyy jotenkin niihin. Vai liittyykö.

Kävin maanantaina Jyväskylän Suomalaisessa kirjakaupassa. Katselin Stalinin lehmistä intoutuneena Puhdistusta ja satuin sitten kysymään kassalla sen hintaa, vieläkin aika suolainen, 27€! No kun en raaskinut sitä ostaa myyjä suositteli minulle Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa-nimistä kirjaa. Olen nähnyt kirjan aiemmin, ilman että sen kansi olisi herättänyt suurempaa kiinnostusta. Pokkari maksoi 8€ ja koska myyjä kehui sitä (MIKSI EI OLISI KEHUNUT KUN HUOMASI MITEN HELPPO ASIAKAS OLIN) päätin sijoittaa siihen. Oli kyllä kuullut kirjasta juttua ja myöskin Nikun käly kehui sitä.

Sitten tuli hetki että tartui kirjaan. Ja olin koukussa. Aihepiiri on jo niin erikoinen, kukapa meistä todellisuudessa tietää yhtään mitää siitä millaista elämä on ollut Afganistanissa 70-luvulta tähän päivään. Kirja kertoo siis kahdesta naisesta, joiden kohtalot kietoutuvat toisiinsa. Heidän lapsuutensa ovat täysin erilaiset, toinen on lehtolapsi ja asuu hullun äitinsä kanssa savimajassa ja jumaloi isäänsä, joka lopulta pettää tytön. Toinen elää onnellisen lapsuuden opettajavanhempiensa kanssa Kabulissa, kunnes koko kaupunki muuttuu sotatantereeksi ja naisten asema painetaan maan rakoon. Lopulta naisten liikkuminen kaupungilla ilman miespuolista sukulaista ja burqaa (tuota kaapua, joka peittää naisesta kaiken).

Kirjassa kuvataan muutenkin hyvin ihmisten elämää ja elämän kehittymistä 70-luvulta eteenpäin. Miten ilmapiiri muuttuu vapaamielisestä ahdasmieliseksi. Jotenkin tuntuu että miksi en ole tiennyt tästä mitään? Eikä tuo syyskuun yhdestoistakaan tunnu enää samalta kuin aiemmin, jonkin on muuttunut, ehkä asenne?

Suosittelen tätä kirjaa kaikille. Yleissivityksen vuoksi. Tietysti tämä on viihdettä, saanut älyttömän huomion ympäri maailmaa, mutta kyllä tämä on jotain mitä kaikkien tulisi lukea. Ja kaikenlisäksi imaisee kyllä mukaansa uskomattoman nopeasti.

1 kommentti:

Giljain kirjoitti...

Afganistanin naisten asema muuttui radikaalisti Neuvostoliiton hyökätessä maahan 1979, ei tosin juurikaan Neuvostoliiton intervention vuoksi vaan USA:n tukemien muhajedin-ääri-islamistien vuoksi. 1950 -ja 1960-luvuilla monet afganistanilaiset tytöt/naiset olivat lukutaitoisia, saivat liikkua vapaasti ja ilman burkhaa sekä noin puolet yliopisto-opiskelijoista oli naisia. 1980-luvun lopulla NL:n poistuttua maasta USA:n tukemat äärisissit nousivat valtaan, mikä johti siihen, että naisten kasvoille alettiin sitten heitellä happoa jne. Kaikki kulminoitui lopulta 90-luvun puolivälissä Taleban-liikkeen saadessa vallan Afganistanissa, minkä seurauksena naisista on tullut koti/seksiorjia. Vuonna 2001 sitten USA päätti hyökätä Afganistaniin, käyttäen perusteena mm. naisten alistetun aseman parantamisen, mikä kuitenkin oli USA:n itsensä aikaansaama asiaintila. Vastaavanlaista vahvaa mielikuvasotaa ylläpidettiin niin sanotun Kylmän sodan aikana, joka perustui samanlaisiin monomaanisiin käsittämättömyyksiin (vrt. Campbell, Rasmussen, Chomsky)

Pitänee tsekata tämä 'Tuhat loistavaa aurinkoa'. Tänks for the tip. Ja joo, sori jäi esseen kirjoittaminen päälle, pakko saada loppumaan tähän tuo bullshitti :)