tiistai 21. huhtikuuta 2009

Stalinin lehmät

Sain tänään luettua tuon Oksasen Stalinin lehmät. Oikeastaan en oikein ymmärtänyt kyseistä kirjaa. Siinä kuvattiin siis Annan elämää nykyajassa ja lapsuudessa ja siinä välissä Annan äidin elämää Neuvosto-Virossa. Haettiinko tällä kaikella Viron lähihistorian kuvaamisella ja Annan kotimaan kaipuulla syitä hänen syömishäiriöönsä. Kuitenkaan lopussa ei hän ei pääse eroon syömishäiriöstään vaikka tavallaan tule sinuiksi itsensä kanssa kertomalla miehilleen omasta taustastaan. Kirja kyllä koukutti ja sen luki aika nopeasti. Oli myös mielenkiintoisia nuo Viro-kohtaukset, sillä en kovin paljon ole aikaisemmin tiennyt siitä millaista Virossa tosiaan on ollut, vielä ihan muutama vuosikymmen sitten. Antaa vähän erilaisen näkökulman tuohon naapurimaahan, jossa olen muutaman kerran vieraillut. Mutta mitään muuta en oikeastaan tästä kirjasta saanut.

5 kommenttia:

Myy kirjoitti...

Hmm.. Tarvitsiko sitä sen kummemmin ymmärtää?

Ei välttämättä niinkään syömishäiriöiden syiden etsimistä, vaan pikemminkin elämäkerta ja sukukronikka.. ja Viron historiikki.

Stalinin lehmät oli tarina, jonka Oksanen halusi kertoa. Mielenkiintoinen tarina kyllä ja kuten itsekin totesit, opettavainen.

Itse käsitin kirjan lopun niin, että hän pääsee eroon bulimiastaan. Että sinänsähän Stalinin lehmät oli osittain tarina bulimikon tervehtymisestä.

Muuten, ei välttämättä "miehilleen", sillä Oksanen hyppii joen molemmin puolin (niin, sehän tästä vielä puuttui).

Saara kirjoitti...

Jaa, oliko sillä naisiakin. Taidan olla liian mustavalkoinen, kun en tuota ymmärtänyt.

Myy kirjoitti...

Jos en olisi tiennyt, että kirjailija on bi, en olisi arvannut välttämättä, kummanko sukupuolen kanssa läträä.

Mutta hän ei missään vaiheessa kirjaa sano suhteistaan, että onko kyseessä mies vai nainen! Se on jännä. On vain Hukka ja peikko ja Lenin, mutta kenenkään sukupuoli ei tule selvästi esille. Ja eihän sillä tietysti mitään väliä olekaan, mutta tulipahan vaan mieleen.

Myy kirjoitti...

Muuuuuten.. Oksasen toinen kirja kertoo myös hänen omasta elämästään. Baby Jane. Käsittelee lesbojen parisuhdetta ja paniikkihäiriöitä. Et sillei.

Tuli vaan mieleen.

Puhdistus ei kai ole omaelämäkerrallinen.. Korjaa, Giljain, jos olen väärässä.

Giljain kirjoitti...

Semmoinen skiggeböö vain, että omalta osaltani on nyt kaunokirjallisten teosten lukeminen jäämässä seuraavaksi pariksi viikoksi torsopuolen asemaan. Pitäisi lukea puolisentuhatta sivua tekstiä tässä ja kirjoittaa pari esseetä puolessatoista viikossa. Sen jälkeen on sitten liberté, Patriarkan syksystä voin luvata kommentaaria vapun jälkeen.