maanantai 21. joulukuuta 2009

Puhastus

Tallinnan kirjakaupoissa oli myynnissä tänä vuonna viron kielelle käänetty, Sofi Oksasen Finlandia -ja Runerg - palkittu teos Puhastus, joka alkukielellä muistettaan nimellä Puhdistus. Muistaakseni Oksasen Puhastus on jo kerran arvioitu tänne Nuharupeen. Kirjoitan siitä sen tähden vain lyhyesti.

Aliide Triidu löytää pihaltaan tajuttomana makaavan nuoren naisen. Herättyään tyttö kertoo nimensä olevan Zara ja että hän pakenee kahta väkivaltaista miestä. Aliide epäilee Zaran ensin olevan vain aikeissa ryöstää hänet. Kun Zara kertoo joutuneensa seksikaupan ja raa'an seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, Aliide muistaa omassa nuoruudessaan kokemansa ja vanhemmiten piilottamansa kärsimykset.

Oksanen kertoo Aliiden ja Zaran tarinat rinnakkain. Hän käyttää niitä kuvatakseen naisen ja vapauden kahlitsemista Viron historiassa, missä ihmisiä tyrannisoivat vuorollaan saksalaiset, kommunismi ja seksikauppa. Oksasen kieli on vahvaa ja allegorista: Aliidelle eläinten ja luonnon käyttäytyminen ovat ennusmerkkejä tulevaisuudesta. Kun linnut lakkaavat laulamasta ja luonto on hiljaa, jotain pahaa tulee tapahtumaan. Aliiden maailma henkii mennyttä mystiikkaa, sellaisten jumalallisten voimien läsnäoloa, jota ihminen pystyy vain aavistelemaan.

'Puhdistus on tragedia', Oksanen kuvaili lyhyesti romaaniaan. Puhdasoppisessa tragediassa asiat menevät vääjäämättä metsään miten hyvistä aikomuksista huolimatta, ja lopussa seuraa katharsis. Ennenaikainen kuolema kohtaa väistämättä jonkun rakkaista hahmoista, se voi viedä heistä vaikka kaikki, mutta lukijalle surmatyön tai kauhun aiheuttamasta katharsiksesta seuraa onnen tunne. Sellainen, kuin hän olisi ainoana selvinnyt hirvittävästä katastrofista elossa. Puhastus on tragedia, ja tarinan puoliväliin asti on ilmiselvää, että Sofi Oksanen on eräs merkittävimmistä elävistä suomalaisista kirjailijoista. Puolivälin jälkeen kerronnan rytmi ja rakenne hajoaa, mikä on suuri sääli. Oksasella on rahkeita napakymppiin, johon hän tulee ennen pitkää osumaan.

1 kommentti:

Myy kirjoitti...

Aion lukea.