sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Rakkaudella, Hynynen

Minulla on hieman huono omatunto äänikirjojen kuuntelemisesta. Koen, ettei se ole niin ylevää kirjoihin tutustumista kuin lukeminen. Niin kuin sillä olisi mitään väliä, millä tavoin kirjan olen selättänyt.. Miksi en voisi mennä hyvällä omallatunnolla siitä, mistä aita on matalin? Etenkin, kun olen äänikirjojen myötä saanut aivan uusia ulottuvuuksia juoksuharrastukseeni.

Sillä koskaan aiemmin ei ole juostessa naurattanut niin paljon kuin kuunnellessani äänikirjaa nimeltä Rakkaudella, Hynynen. Itse asiassa, Hynysen kirja pitääkin mieluummin kuunnella kuin lukea, sillä Hynynen itse on lukenut nämä kolumninsa tälle cd:lle. Hynysen äänenpainotukset ja välikommentit lisäävät kolumnien huvittavuutta. Joidenkin tekstien yhteyteen on tehty erikoistehosteita, joista osa toimii ja osa taas ei. Mielestäni Hynynen itse olisi riittänyt erikoistehosteeksi.

Rakkaudella, Hynynen -kirja on koottu vuonna 2007 Hynysen kolumneista. Osa näistä jutuista on löytynyt kotimaakuntani sanomalehdestä ja iloitsin päästessäni kokemaan ne uudestaan. Erityisesti Alttari ja Tamponeja lainaamassa olivat jääneet mieleeni ja muuttuneet siellä legendan kaltaisiksi kertomuksiksi. Uusista tuttavuuksista Voiko tilauksen palauttaa, Ahdistavat asiat Top 8 ja Snoopypöksyjä ja erotiikkaa (vain joitakin mainitakseni) aiheuttivat naurunpyrskähdyksiä intervallien välissä.

Kun mehustelin Hynysen juttuja kanssaihmisilleni, jotkut sanoivat, että Hynynen toistaa itseään. No, niinhän se toistaakin. Mutta ei se minua haittaa. Radio Novan ja Mamban haukkumiseen en kyllästy koskaan. Hynysellä on sen verran hyvin kynä hallussa, että samojen aiheiden läpikäyminen ei (ainakaan) tämän kirjan aikana alkanut tuntua samanjankkaamiselta. Mamban haukkuminen sivusi aina jotain uutta aihetta.
 Jouni Hynynen on fiktiivinen hahmo, jonka on luonut Jouni Hynynen. Kuten Hynynen alla olevassa kuvassa näkyvässä tekstissä toteaa, ei hänkään aina jaksa omaa rooliaan. Mutta Hynysen kaltaista roolihahmoa aina silloin tällöin tarvitaan. Kukaan muu ei esimerkiksi uskaltanut kritisoida rahastukseksi yltänyttä Vain elämää -lässytystä. Hynynen sanoo suoraan ja siitä minä pidän.2 kommenttia:

Villasukka kirjahyllyssä kirjoitti...

Tulin kurkkimaan tänne Sallan lukupäiväkirja -blogin kautta ja heti tuli vastaan kirja, jonka kaltaiseni äänikirjoihin tottumaton huolisi heti kuunteluun :) Hynystä on ilo kuunnella ennalta arvaamattomien ja vähän levottomien juttujen sekä hänen mukavan leppoisan puhetapansa takia. Ei tätä tosin taida meidän kirjastosta löytyä...

Sarka kirjoitti...

Hynysen murre tuo oman säväyksen hänen kolumneihinsa.

Itellä on tällä hetkellä äänikirjoissa menossa yksi venäläinen klassikko, ja on aika raskasta kuunneltavaa. Äänikirjat toimii parhaiten juuri lyhyinä tarinoina. Pitkien kirjojen kohdalla minulla ainakin meinaa keskittymiskyky herpaantua. Joten suosittelen kyllä Hynysen kuuntelemista, siinä ei keskittymiskyky ehdi katoamaan.