torstai 26. joulukuuta 2013

aapeli: "Meidän herramme muurahaisia"

Aapeli, Simo Tapio Puupponen (1915 - 1967), Savon Sanomien toimittaja ja kirjailija, kirjoitti "M.H.M.":n lisäksi mm. Siunatun hulluuden, Koko kaupungin Vinskin ja Pikkupietarin pihan. Löytyipä mehukas ivailu suursuomalaisuuden tulenkaatajasta, tähän siitä alkua:  

"...Mörkki monologi

(Kirjoitettu Olavi Paavolaisen Synkkä yksinpuhelu -nimisen sotapäiväkirjan vaikutuksen alaisena)

Kesällä 1943

Nyt on sota.

Inhoan sydämeni pohjasta sotaa, mutta olen päättänyt olla mukana loppuun asti. Hotelli Kalevassa Mikkelissä.

Olen synkkä..."

(katso lisää: http://tuhannettunteet.kuopio.fi/main.asp?sid=3&sivu=5&kpl=13&o=5)

Meidän herramme muurahaisissa luodaan pikkupietrinpihamainen läpileikkaus erään kaupungin tärkeimpiin ja näkyvimpiin henkilöihin. Ääneen pääsevät silmäätekevien lisäksi niin pikkulapset, pienyrittäjät kuin tavallisten ammattien harjoittajat - vanhan kansan sanoen: rengit ja piiat. Tarinoissa on tuttavallinen, ymmärtäväinen ja myötäelämisen  tuntu. Ei epäilystäkään, etteikö kirjailija ole kuullut kasvokkain livenä nää jutut. Edellämainittujen kirjojen pohjalta tehdyt elokuvat vaikuttavat:  Kun ääneen pääsee juopohko valokuvaaja, se saa heti Toivo Mäkelän piirteet ja äänenpainon.

Kerrassaan mahtava tarinakokoelma. Suosittelen lämpimästi. Helppo lukea (reippaasti vaivattomampi kuin samaan aikaan "Mutkan" lämmitysreissuilla mukana kulkenut Aleksis Kiven runokokoelma). Ja mikä tärkeintä: Aapelin kirja imaisi.

Tähän tapaan kirjoitettuja "kavalkadeja" voisi lukea enemmänkin (vihjaus Timbelle: "aapeliformaatilla" spoonriver antologia kuukkalaisittain!).

Voi olla rohkea arvaus, mutta  jotenkin minusta tuntuu, että Jarmo Lampelan elokuva "Joki" (kuvattu 90-luvun puolivälissä Äänekoskella) on ellei velkaa, niin ainakin sukua "Meidän herramme muurahaisille"?


2 kommenttia:

Sarka kirjoitti...

se oli sitten osuva joululahja kokonsa puolesta, kun sait hyvin kuletettua mukana lämmityksessä. Vois lukea, kunhan ite saisin tuon pöydälle kertyneen pinon ensin alta pois.. (eli ens kesänä)

Anonyymi kirjoitti...

Pitää linkata omat tuntemukseni tuosta kirjasta:
http://nuharupi.blogspot.fi/2010/10/meidan-herramme-muurahaisia.html

Siis tykkiä settiä.

-pk