perjantai 20. joulukuuta 2013

Kurt Vonnegut: Teurastamo 5

"Jos ikinä eksyt Codyyn, Wyomingiin, niin kysy vain Hurjaa Bobia.
Niin se käy..."

Enempää en paljasta. Tuossa taisikin olla ratkaisevan paljon kirjan keskeistä antia.

Mutta arvio kirjasta, noinniinku laajemmin:

Arvelen, että kirjan ilmestyttyä 60-luvun lopulla amerikkalainen sotakone on jotunut perustamaan yksikön, joka on määrätietoisesti käynyt puolustustaisteluun Kurt Vonnegutin mustaa huumoria, satiiria ja ironiaa vastaan.

Tuon offensiivin seurauksena maailmalla on saatu nauttia mm. toinen toistaan henkesalpaavammista elokuvista. Ensimmäisessä aallossa saatiin hormoonipullistelijat. Heistä sotatantereilla kunnostautui erityisesti Rambo. Tiedänpä amerikkalaissotilaan kilpeä kiillotetun myös Scott McCoyn (Chuck Norris) toimesta. Välillä otettiin hieman rennommin: oma omituinen tapauksensa oli Forrest Gump. Sitten on pitkä liuta yltiöisänmaallisia tähtilipputarinoita, joiden aallonharjalla mm. Pelastakaa sotamies Ryan. Samaa henkeä löytyy Full Metall Jacketista. Näiden jälkimainigeissa sivalletaan komeasti Taistelutoverit -sajassa.

Oliko niin, että Tom Hanks (oscarvoittaja forrest-kumpparina) on viimemainitun sarjan taustalla. Jos niin, niin onpa ottanut urakakseen Kurt Vonnegutin litsaamisen. Tää nyt on ihan paskaläppää, mutta ei mitenkään voinu olla tulematta mieleen, sillä Vonnegutin antama kuva amerikkalaissotilaista on melko niukalti herooinen ja tuskin lainkaan glorifioitu. Hienoja sanoa, en yhtään tiijä, mistä niitä tipahtelee - ehkä neljännestä ulottuvuudesta? (ups, tuota ei pitäny mainita!)

Teurastamo 5:n mainitaan olleen Vonnegutin suuri läpimurto - tai kuten nyky-Suomessa iso-sanan väärinkäyttäjien toimesta sanottaisiin: iso läpimurto. Sitä ennen Vonnegutin tuotanto oli tuttua melkeinpä pelkästään, ainoastaan ja vain enimmäkseen yliopistopiireissä.

Diggasin "Schlachthof fünf"-teoksesta siinä määrin , että taidanpa ottaa lisää vonnegutia lukulistalle.

1 kommentti:

Sarka kirjoitti...

Jep jep, tämänpä toivottavasti ehdin minäkin arvioida Nuharupiin vielä vuoden 2013 puolella.