maanantai 30. joulukuuta 2013

Naisen muotokuva

Aijaijaijai sentään, kylläpä elo tuntuu kevyeltä. Luin nimittäin hyvän kirjan: Henry Jamesin Naisen muotokuvan.

Jännä juttu on se, että vaikka olen möyrinyt 1800-luvun brittikirjallisuudessa korviani myöten viimeiset 10 vuotta, jostain kumman syystä en ole koskaan lukenut yhtäkään Henry Jamesin (syntyjään jenkki) romaania. Minun on kyllä monesti pitänyt hänen tuotantoonsa tutustua, mutta tähän saakka joka kerta on jäänyt aikomukseksi. Siitä huolimatta, että tiesin lukemattakin pitäväni Henry Jamesin kirjoista: olenhan nähnyt hänen kirjoistaan tehtyjä elokuvia.

Naisen muotokuva kertoo parikymppisestä Isabel Archerista. Isabel on varaton amerikkalaisnainen, jonka molemmat vanhemmat ovat kuolleet. Hän saapuu Englantiin tätinsä kanssa. Täti on viettänyt vuoden Amerikassa etsiessään Isabelia - ja ollut samalla karussa aviomiestään, josta ei liiemmin välitä. Isabelin saapuessa Englantiin, häneen iskee silmänsä sekä hänen serkkunsa Ralph että serkun tuttava, lordi Warburton. Englantiin matkustaa kosioreissulle Isabelia jo Yhdysvalloissa itselleen havitellut Caspar Goodwood.

Merkkasin kirjaan (oma kun on) kohtia, jotka aiheuttivat hykerrystä sisälläni. Kuinka kiehtovaa dialogia, kuinka rohkea Isabel onkaan 1880-luvun varattomaksi naiseksi! Tallensin mieleeni Isabelin ajatuksen siitä, mitä menestyminen on: minä ajattelen sen merkitsevän, että ihminen näkee jonkin nuoruudenunelmansa toteutuvan.

Kirjan käännekohta tapahtuu, kun Isabel perii suuren rahasumman tätinsä mieheltä tämän heittäessä veivinsä. Kosijoiden joukkoon astelee tällöin herra Osmond, jolla ei ole täysin puhtaat jauhot pussissaan.

Ihmissuhdesoppa kiehtoo, etenkin näin laadukas ja monisyinen soppa, jossa riittää vähän pureskeltavaakin.

2 kommenttia:

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Suosittelen Naisen muotokuvaa myös elokuvana. Hidas, piinallinen ja upea. Nicole Kidman parhaimmillaan. Tuo kirja pitäisi minun lukea, koska elokuva uppoaa joka kerta.

Sarka kirjoitti...

En olekaan elokuvaa katsonut. Sehän on täynnä hienoja näyttelijöitä, joten pitääpäs tarkastaa.