keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Vuonna 1984

George Orwellin Vuonna 1984 ilmestyi 1949. Wikipedian mukaan hän kirjoitti tätä vuodesta 1945, ja väistämättä luin kirjaa aluksi aikansa kuvana: kritiikkinä natsi-Saksaa ja Neuvostoliittoa kohtaan. Kirjan edetessä mieleeni juolahteli myös nykypäivän "totalitaristiset suuntaukset", joissa ihminen itse eristää itsensä vaipuen kannattamansa aatteen tai uskonnon hattaramaailmaan unohtaen kritiikin elämänfilosofiaansa kohtaan. Tällä tarkoitan esimerkiksi kreationismia, jossa uskotaan siihen, että maailma on 6000 vuotta vanha. Kreationistit eivät kyseenalaista omaa uskomustaan ja sulkevat korvansa tosiasioilta. Se on tuhlausta! Parasta, mitä ihminen voi tehdä, on kritisoida maailmaa, jossa elää. Niin elämästä saa paljon enemmän irti. Mikä ilo onkaan, että voi ajatella omilla aivoillaan!

Vuonna 1984 ei ollut mikään miellyttävä lukukokemus, etenkin loppupuoli oli varsin vastenmielinen. En edes voinut tyynnyttää mieltäni ajattelemalla, että tämä on vain fiktiota, koska ei se ollut. Ihmisiä on kidutettu ja kidutetaan yhä edelleen ympäri maailmaa niillä keinoilla, joita Orwell esitteli. Huone 101 oli vastenmielisintä, mitä olen vähään aikaan saanut lukea. Seuraavaksi tarvitsen kirjan, jossa on onnellinen loppu.

Epämiellyttävyydestään huolimatta - tai juurikin siksi - Vuonna 1984 oli antoisa lukukokemus. Se herätti paljon mietteitä, joista haluaisin puhua jonkun kanssa ja saada uusia näkökulmia. Ehkä käännytän yhden toisen nuharupilaisen lukemaan tämän, niin voin hänen kanssaan rupatella kirjan synnyttämistä ajatuksista, kuten Pohjois-Koreasta, Valko-Venäjästä, Yhdysvalloista, Guantanamosta ja Venäjän sanavapaudettomuudesta.

2 kommenttia:

jmible von cäsh kirjoitti...

jahasss... huomaan kyseisen teoksen ilmaantuneen tähän pöydälle. on vissiin luettava pikimmin. ellen väärin muista, luin tuon kirjan 80-luvun alussa, mutten muista siitä mitään. joten lienee kertauksen paikka!

sarka kirjoitti...

Keskustelkaamme siitä siis, kunhan oot lukenut.