lauantai 25. tammikuuta 2014

Eedenistä itään

Eedenistä itään on John Steinbeckin versio Genesiksestä. Alku ei sentään ole luomiskertomuksesta mukailtu, seikka, jota Väinö Linna ei voinut vastustaa. Sentään sanon siksi, koska muutoin Eedenistä itään on hyvin paljon Genesiksen raameihin työstetty.
 Pohjantähdellä ja Eedenillä on muuten paljon samankaltaisuuksia: molemmat ovat sukukronikoita, jotka sijoittuvat samaan ajankohtaan. Tosin Linnan sukukronikka jatkuu 1950-luvulle saakka, kun Steinbeck lopettaa tarinansa vuoteen 1918. Molemmissa seurataan, miten ihminen yrittää sopeutua yhteiskunnan muutoksiin. Molemmissa esitelllään ihmisen pahuus, joka Linnalla esiintyy Salpakarien hahmoissa ja Steinbeckillä Cathy Amesin muodossa. Kirjojen avainteemat kuitenkin poikkeavat toisistaan, Linnan päätarkoitus on kertoa sukunsa tarina, kun taas Steinbeckin kirja keskittyy enemmän pohdiskelemaan ihmismielen ikuista taistelua pahuuden ja hyvyyden välillä.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääosin Kalifornian Salinasin laaksoon, jossa asuu kaksi eri perhettä, joiden polut kohtalo tuo yhteen ja joista Hamiltonien perhe on tarinan sivuhenkilö ja Traskien perhe päähenkilö. Kirja on osittain tositapahtumiin perustuva, koska Samuel Hamilton oli John Steinbeckin isoisä.

Samuel Hamilton on Adam Traskin ystävä ja Lee Adamin palvelija. Samuel ja Lee ovat Adamille kuin Samu Sirkka Pinokkiolle: he ovat Adamin omatunto. Lee periytyy omaksitunnoksi myös Adamin pojalle, Calille. Cal on tarinan Kain ja hänen veljensä Aaron Aabel. Cal ei pysty hallitsemaan pimeää puoltaan ja saadessaan selville äitinsä tarinan, hän selittää pahuuden kuuluvan osaksi omaa luontoaan. Sitä vastaan ei voi taistella.

Luin kirjaa kuin mitäkin trilleriä. Pelkäsin Cathyn, Adamin vaimon, tekoja ja tekojen seurauksia siitä asti, kun Cathy kirjassa esiteltiin. Lopulta pahin pääsi tapahtumaan, kun Kainin ja Aabelin tarina kävi toteen. Kirja päättyi silti toiveikkaasti ja lopussa tiivistyi kirjan keskeinen sanoma.

Välillä aina ilmestyy listoja: "nämä 100 kirjaa sinun tulisi lukea ennen kuolemaasi." Joistakin listoilla olevista kirjoista olen vahvasti eri mieltä, mutta Steinbeckin Eedenistä itään kuuluu sinne ehdottomasti. Tämä pohdiskeleva ja viisautta täynnä oleva kirja on ehdottomasti mestariteos, ja yksi parhaista teoksista, joita olen kuunaan lukenut.

Ei kommentteja: