sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Hamlet

Elämäni ensimmäisen kerran luin kokonaisen kirjan tabletin kautta. Kirja löytyi Gutenberg-projektin sivuilta, joten klassikosta on siis kysymys. Klassikoiden klassikosta, William Shakespearen Hamletista nimittäin.

Tabletilta lukeminen ei tietenkään vedä vertoja oikealle kirjalle. Kuulun siihen vanhaan koulukuntaan, joka haluaa haistaa kirjojen vuosikymmeniä vanhan, ummehtuneen hajun ja koskea kirjan - toivon mukaan mahdollisimman - kellastuneisiin lehtiin. Ja vaikkei kirja olisi niin vanha, että se olisi kerännyt hajuja ja kulahtaneita värejä, myös uusissa kirjoissa on hohtoa. Onhan niissäkin sivut, joiden kääntämisestä kuuluu maailman suloisin ääni: raps - ja lisää tietoa on kertynyt aivoni sopukoihin, osa jopa pysyvästi.

Niin, lukeminen on minulle muutakin kuin tekstin toljottamista, se on moniaistillinen kokemus. Ihan heti en ole siis siirtymässä e-kirjan lukulaitteeseen, vaikka myönnän, että siinä on etunsa. Kirjoja saa siihen ostettua suht halvalla ja e-kirjat ovat tietysti ekologisempi vaihtoehto. Suurin etu piilee siinä, että saa kymmeniä kirjoja kuljetettua mukanaan yhdessä pienessä vekottimessa. Eipä kerkea lomamatkalla kirjat loppua kesken.

Mennäänpä vihdoin itse aiheeseen, Hamletiin. Jo Othellon yhteydessä totesin (taisin kirjoittaa siitä pari vuotta takaperin), että runomittaan kyllä tottuu, vaikka se alkuun tuntuisi kummalliselta. Eikä mielestäni runomitta tehnyt tekstistä erityisen vaikealukuista ja raskasta. Hamlet on kuitenkin - näytelmä kun on - varsin lyhyt kertomus, eikä sen lukemiseen mene kuin muutama tunti. Varsin pieni vaiva siihen nähden, että kyseessä on kuitenkin maailman tunnetuimpiin kuuluva tarina, ja jo maineensa takia tutustumisen arvoinen.

Hamlet on synkkä tarina, se on tyylilajiltaan tragedia, kuten Othellokin. Samaan kastiin kuuluu Romeo ja Julia, joka kuuluu myös lukusuunnitelmiini. Tarkoitukseni on tutustua Shakespearen komedioihinkin, mutta ei nyt lähdetä asioiden edelle. Gutenbergistähän nämä kaikki löytyvät, joten kirjojen hankinta ei totta tosiaan tule olemaan kiven alla, kun ne löytyvät vain nappia painamalla. Hamletin luin tänään juuri siksi, koska kirjasto on sunnuntaisin kiinni ja mieleni janosi uusia kirjallisia kokemuksia. Tämän vuoksi päädyin tänään ensimmäistä kertaa lukemaan kokonaisen tarinan Gutenbergistä.

Hamlet kertoo Tanskan prinssistä, Hamletista, jonka kuningasisä kuolee ja kuoleman jälkeen isän veljestä tulee kuningas. Setämies ottaa valtaistuimen lisäksi paikkansa Hamletin isäpuolena naidessaan kuninkaan lesken. Hamletin elämä menee sekaisin isänsä haamun ilmestyttyä hänelle ja kerrottua, että setä tappoi veljensä päästäkseen kuninkaaksi. Tämän seurauksena Hamlet alkaa käyttäytyä sekavasti ja joutuu tarkkailun alle. Näytelmä päättyy verilöylyyn, jossa kaikki keskeiset hahmot saavat surmansa.

Ei kommentteja: