torstai 26. kesäkuuta 2014

Nälkä

Mannin ja Goethen jälkeen siirryin norjalaisen Knut Hamsunin tuotantoon yhden kirjan verran. Hamsun oli itselleni täysin uusi tuttavuus, vaikka voitti aikoinaan Nobelinkin. No, hittojako pysyn perässä kaikissa Nobel-voittajissa.. vaikka tietysti pitäisi, myönnetään.

Nälkä kertoo kirjan takakannen mukaan Hamsunin omista nuoruusvuosista. Minä pyrin välttämään takakansien ja esipuheiden lukemista ennen kirjan loppuun saattamista, koska ne sisältävät yleensä vakavia spoilereita juonesta. Nälän kanssa kävi kuitenkin vahinko, ja luin takakannen. Mutta ei se mitään Anna Kareninan tasoista spoilausta paljastanut, toisaalta Nälkä ei mitään yhtä järisyttäviä junan alle hyppäämisiä sisältänytkään.

Nälkä kertoo nuoresta miehestä - ikä jää salaisuudeksi - joka näkee nälkää 1800-luvun lopun Kristianstadissa. Nälkä tekee miehen sekopäiseksi, mutta järjettömimmänkin nälkänsä keskellä nuorukainen ei koskaan jätä lahjoittamatta olemattomista ruoka- tai rahavaroistaan vielä huono-osaisimmille. Miehen ylpeys käy usein ruuantarpeen edelle, mikä tuntuu lukijan näkökulmasta raivostuttavalta: kerro nyt saakeli soikoon poliiseille, että tarvitset sen ruokalipun. Kauheata lukea tätä kärvistelyä!Ei kommentteja: