tiistai 17. tammikuuta 2017

Eurooppalaiset unet

Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet alkaa kiinnostavasti.
Eurooppaan reissaamaan lähtenyt ruotsalainen Johannes saa kyydin Espanjaan Tomalta, tsekkiläiseltä rekkakuskilta. On vuosi 1980 ja Gdanskissa telakan työntekijät lakkoilevat Lech Walesan johdolla. Tämä mietityttää Tomaa, joka ihailee puolalaisten duunareiden yhdistymistä, he ovat muuttamassa yhdessä maailmaa paremmaksi.

Seuraava kertomus sijoittuu vuoteen 1989, sitä seuraava 1990, välillä käydään vuodessa 2014, josta palataan taaksepäin, vuoteen 1996. Muiden novellien tapahtumavuodet ovat 1998, 2010, 2003 ja 2027. Novelleissa on eri päähenkilöt, mutta yhdessä tarinassa parrasvaloissa paistatellut henkilö saattaa esiintyä useammassa muussa tarinassa sivuhahmona. Euroopan lähihistorian traagisia tapahtumia käsitellään sekä yleisemmällä tasolla että tavallisten ihmisten silmin. Viimeisessä tarinassa eletään kuvitellussa todellisuudessa, joka toi mieleen vähän aikaa sitten lukemani Valtosen kirjan. Viimeinen tarina oli myös heikoin. Ylipäätään novellien taso vaihteli. Käytän sanaa novelli, koska kertomukset olivat kuitenkin itsenäisiä, vaikka niissä seikkailikin osittain samoja henkilöitä. Dystopiakuvauksessa tapahtunut yhteenveto ei liittänyt tarinoita riittävästi toisiinsa. Se kyllä selitti, mistä kirjassa oli kyse, mutta silti en voinut välttää sitä tunnetta, että tarinat olivat aika irrallisia.

Niistä kertomusten eroista vielä: välillä Puikkonen pystyy liikuttamaan (kun serbit lähtevät toteuttamaan joukkomurhaa sekä rautaesiripun jakaman berliiniläisen perheen tarina), välillä ärsyyntymään (vuoden 2003 tarina esimerkiksi oli rasittava mukauskottavan teinimäisen kertojatavan vuoksi sekä sekavuuden takia. Sekavampi tätä oli hollantilaisen laulajan tarina. Se meni yli hilseen.).

Eurooppalaiset unet -pettymyksen jälkeen siirryn takaisin turvalliseen klasarikirjakuplaani, jossa on tarjolla yleensä vain timanttisuutta. Ehkä tartun suomalaiseen nykykirjaan seuraavaksi taas loppuvuodesta, kun uudet Finlandia-ehdokkaat julkistetaan.

Ei kommentteja: