keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Vietteliijän vietävänä.

Kirjan irtokannen sisäliepeen mukaan Jan Kjaerstad on Norjan tunnetuimpia nykykirjailijoita. Alunperin 1993 julkaistu viettelijä on osa trilogiaa, jonka viimeinen osa on saanut Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna -01.

Viettelijä on lukijan kannalta melko ongelmallinen myky. Kirjan rakenteellinen kerronta; kirja koostuu ajallisesti ehkä tunnin mittaisesta kehystarinasta ja siitä poikivista juonista, jotka esittävät päähenkilön elämän kirjan 'napaan' saakka.

Kaksi suurta heikkoutta tässä Viettelijässä kuitenkin on, kertojan ja päähenkilö. Jos aiheutti Hurskaan kurjuuden kertoja minulle vastareaktion kaikkivoipaisuudellaan, tuotti myös Viettelijän kertoja minulle sulatusvaikeuksia. Kertoja oli kyllä perinteisen kaikkitietävä, mutta kirjailija alleviivasi kertojan roolia painottamalla kertojan identiteetin tuntemattomuutta ja heti perään valittelemalla kertojan heikkoa norjalaisen kulttuurin tuntemusta tämän ulkomaalaisuuden johdosta. Kertoja ikään kuin nosti itseään rooliin tarinassa.
Päähenkilö puolestaan on jotakuinkin nero, jolta kaikki tuntuu onnistuvan ja joka on jatkuvasti jollakin tavalla parempi kuin kukaan muu. Pois luettuna osa päähenkilön ystävistä, jotka saattavat olla vieläkin parempia. Tämä yliihmisyys antas vahvan pohjan päähenkilön vieroksumiselle. Kuitenkin kirjailijan onnistuu jollakin keinolla luoda loppuhuipennukseen lukijalle empatiaa päähenkilöä kohtaan. Ylipäätään tästä Jonas Wergelandista jää kuitenkin eltaantunut maku suuhun.

Viettelijä on kerronnallisest pääosin hieno teos, jonka on ilmeisesti tarkoitus valottaa norjalaista kansanluonnetta kuvitteellisen poikkeusyksilön kokemusten kautta. Osittain kirja siinä varmaankin onnistuukin. Valitettavasti päälimmäiseksi mielikuvaksi jää kirjan sisältämien seksikohtausten määrä ja pohdinta siitä, millainen ajattelutapa on kirjailijalla, joka käyttää päähenkilön seksikokemuksia tämän elämän suuntaa muutavina virstanpylväinä. Lisäksi kertoja harrastaa näiden naisten kohdalla name-droppailua ilmeisesti kuvitteellisesta Norjan julkkiskentästä. Jos ette anna ylenpalttisen seksin vaivata lukukokemustanne, niin voin tätä kirjaa varauksin suositella loistavan kerrontansa ansiosta.

Ei kommentteja: