perjantai 14. elokuuta 2009

Katharina Blumin menetetty maine

Laxness odottaa vielä tovin, nyt pikainen arvio Heinrich Böllin teoksesta. 'Katharina Blumin menetetty maine' on pateettinen kertomus hyväksikäytetystä naisesta, jopa niinkin pateettinen että sen raskassoutuisuus miltei tukahduttaa tässä rauniokirjasessa todistettavan tarinan alhaisuutensa ylevyydellä. Intimiteetin ja inhimillisyyden katoaminen aggressiivisen ja moraalittoman tabloidilehdistön toimitustyön seurauksena on Böllin eräänlaisen todistajanlausunnon muotoon rakennetun tarinan tiivistelmä, sen syvin muoto. Spengler on jäänyt kummittelemaan kieleeni.

En oikein tiedä mitä sanoisin tästä Böllistä. Teoksen pateettisuus on ajoittain niin kammottavaa, että se häilyy tahattoman koomisuuden ja missään määrin mielenkiintoisen kertomakirjallisuuden rajalla. Ymmärsin kyllä Böllin käyttämän huumorin käyttämisenä tehokeinona, joka alleviivaa LEHDEN ja poliisilaitoksen epäinhimillistä toimintaa sekä näiden johtamaa terroristi-inkvisitiota, jonka kohteeksi Böll itsekin joutui. Onkin syytä todeta, että paikoitellen Böll onnistuu herättämään hyödyntämänsä patetian ja mustan huumorin avulla Blumin tragediaa kohtaan aitoa myötätuntoa ja ymmärrystä. Teoksen loppu nostaakin paljon soutamiseen ja huopaamiseen eksyneen Blumin tunnustettavuutta, vaikka loppujen lopuksi pidänkin 'Katharina Blumin menetettyä mainetta' aika vaivaannuttavana rauniokirjana.

5 kommenttia:

myy kirjoitti...

Mietin, että mistä hitosta taas tämänkin kirjan olet löytänyt (itse kun luen lähinnä vanhoja klassikoita). Sitten googletin tuon kirjan nimen ja haaa, Böll onkin Nobel-palkittu. Sitä kautta ehkäpä löysit kyseisen opuksen. Mitä tarkoittaa rauniokirja?

Anonyymi kirjoitti...

Böllin teoksia kutsuttiin rauniokirjoiksi sodanjälkeisen Saksan henkisen ilmapiirin vuoksi.

-Kives

Myy kirjoitti...

Tulipa sivistyttyä!

Anonyymi kirjoitti...

hienon hieno mestariteos katahrina blum on!

esaaooo kirjoitti...

hienon hieno mestariteso katharina bloom on!