lauantai 8. elokuuta 2009

Malli

Ja Norjalaisperäisen kirjallisuuden viikot jatkuvat. Tällä kertaa luin Lars Saabye Christensenin kirjan Malli (Modellen, 2005).

Kirjan päähenkilö on taidemaalari, joka valmistelee 50-vuotisjuhlanäyttelyään. Kesken työn hän saa kuulla olevansa tulossa sokeaksi. Kirja keskittyy päähenkilön ajatuksiin kysymyksien 'Jos saisit valita, tulisitko kuuroksia vai sokeaksi?' ja 'Haluaisitko olla kuollut mestari vai keskinkertainen ja hengissä?' hengessä. Tarinaa pitää liikkeellä se, että päähenkilön vastaukset ovat: ei kumpikaan ja elävä mestari. Ratkaisuihin siis pyritään annettujen rajoitteiden ulkopuolella ja silloin maksettu hinta saattaa olla suurempi, kuin alunperin annettu vaihtoehto.

Kirjan irtokannen liepeessä sanotaan päähenkilön myyvän sielunsa paholaiselle. Tuon tapahtumaketjun voi tulkita myös vähemmän yliluonnollisesti, mutta yhtäkaikki lopputuloksena päädytään sivistyksen alkukodista tuttuun silmä silmästä moraalikäsitykseen, joka ohjaa kirjan kaikkia henkilöitä.

Raskaasta aiheestaan huolimatta kirja oli hyvin helppolukuinen. Lukiessa tuli tosin tunne, että Suomentaja ei ollut välttämättä onnistunut välittämään ihan kaikkea alkutekstissä sanottua. Mitään kovin suurta vaikutusta tämä kirja ei lähinnä moraalikäsityksensä suoraviivaisuuden johdosta onnistunut aiheuttamaan.

1 kommentti:

Myy kirjoitti...

Kuulostaa vähintäänkin oudolta, miksi pohtia, että haluaako kuuroutua vai sokeutua, jos jo on sokeutumassa?