maanantai 2. elokuuta 2010

Veitikka

Veitikka

Taitaa olla yksi yleisimmin käytetyistä hellittelynimistä miehiselle sukupuolielimelle. Humoristin luonteensa perusteella voin kuvitella Veikko Huovisen herkutelleen ajatuksella, kuinka maailman diktaattorien usein vaalimat falliset symbolit kohtaavat tässä nimivalinnassa Havukka-ahon kuoliaaksinaurattajan.

Jokaisen tieteentekijän tulisi lukea tämä kirja, jossa kainuulainen metsänhoitaja pääosin uskottaviin ja luotettaviin lähteisiin nojaten muodostaa Hitleristä yleisen käsityksen vastaisen kuvan, joka lienee täysin linjassa kirjan kertojatutkijan omien premissien kanssa.

Veitikassa Huovinen luo kaksi merkittävää mielikuvitushahmoa: A .Hitlerin ja V. Huovisen. Hitler on tämän Huovisen mukaan maailmanhistorian suurin ilveilijä, silmänkääntäjä ja nenästävetäjä, veitikka.

Oma yleissivistymättömyyteni kirkastui tätä kirjaa lukiessani; en nimittäin osannut lainkaan kuvitella Suomessa, tai koko maailmassa kirjoitetun näin mainioa lukijanvedätyskirjallisuutta; ovathan sitä nyttemmin yritelleet suomalaisessa kirjallisuudessa Hotakainen ja vähän Raittilakin, mutta näin riettaaseen menoon eivät vielä ainakaan kyseisten herrojen vieterit riitä; toivottavasti pääsevät joskus edes lähelle.

Veitikan mukaan eurooppa ansaitsi opetuksen ja sen se totisesti sai, mutta oppikohan kukaan mitään. Tämä kirja on tällä hetkellä, tuloerojen kasvaessa ja äärioikeiston ja -nationalismin nostaessa päätään ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan. Joudunkohan kertaamaan Joe-sedän tähän perään. Rauhanpiippukin olisi asiaa.

Kiitos Paavo tästä elämyksestä.

2 kommenttia:

Sarka kirjoitti...

kuulostaa lupaavalta!! Aion lukea.

Ovaap kirjoitti...

Veitikka kuuluu elimellisesti jokaiseen suomalaiseen kirjahyllyyn.