maanantai 23. elokuuta 2010

Lampaansyöjät

Vihjailin edellisessä jutussani, että klassikko on työn alla. Klassikolla tarkoitin Veikko Huovisen Lampaansyöjiä (1971), joka oli kyllä kerrassaan mainio. Kirja oli ainoa, jonka viime kesän kirjamessuilta ostin, mutta laatu korvaa määrän. Ja jo nyt sain sen luettua. Heh, keväällä ei vain ollut lukuinto päällä. Toisin kuin nyt.

Lampaansyöjät kertoo kahdesta miehestä, Sepestä ja Valtterista, jotka lähtevät tien päälle lampaan lihan himossa. Lampaita kun on nykyään niin kovin vähän ja lihaa, niin hyvää kuin onkin, vaikeasti saatavilla. Sepe ja Valtteri tappavat lampaat itse, samoin sujuu teurastus. Tilalliselle lähetetään 150 markkaa korvaukseksi. Lampaansyönnin ohessa miehet käyvät hillittömiä keskusteluja politiikasta, Peyton Placesta ja tietysti naisista. Huovisen kieli on jotain niin käsittämättömän hulvatonta, että täytyy taas todeta, ettei hänen kaltaistaan tarinoitsijaa enää koskaan tule olemaan. Härskit vertauskuvat (tytön nännit pullottivat kuin puolikkaat prinssinakit) pistivät välillä vatsalihakset koetukselle.

Ei kai tässä muuta voi todeta kuin, että aika hauskoja veijareita nuo Sepe ja Valtteri, Bachelor of Applied Science.

1 kommentti:

Pellervo kirjoitti...

Lampaansyöjät on todella hieno kirja. Itsekin pitäisi varmaan kerrata, edellisestä lukukerrasta kun taitaa olla n. 15 vuotta.