lauantai 18. joulukuuta 2010

Pari muuta jäi mainitsematta

Harry Martinson - Aniara (kirja ja kuunnelma)

"1956 ilmestynyt sci-fi-runoromaani, Aila Meriluodon käännös. Oivaltava, mielenkiintoinen dystopia. Kertomus meteorin reitiltään syrjäyttämästä avaruusaluksesta, jonka matkustajien kohtalona on kulkea kohti pimeyttä ja kuolemaa."

Edgar Allan Poe - Korppi ja Kultakuoriainen (novelleja)

"Muutama aivan tyhjänpäiväinen tarina, loput aivan täyttä rautaa. Lyhyissä, suurinpiirtein kymmenen sivun mittaisissa tarinoissa tunnelma on aivan jäätävän hieno. Poen lukeminen aamuyöstä on parasta viihdettä. 'Punaisen kuoleman naamio' ja 'Musta kissa' jäivät suosikeiksi. Kirja ostettu viidelläkymmenellä sentillä Oulun Pelastusarmeijan kirpputorilta."

Andrei Astvatsaturov - Ihmiset alastomuudessa (romaani)

"Venäläinen, huomattavan paljon Tommi Liimattaa muistuttava Astvatsaturov räjäyttää pankin ja peräsuolen esikoisteoksellaan. Kirjallisuudentutkijan kasvukertomus Neuvostoliitossa on tietenkin absurdi, mutta 'Ihmiset alastomuudessa' on myös aito ja koruilematon. Pois Bulgakov! Toisin kuin Rothin ja McEwanin kirjoissa, joissa tarinaa ajaa eteenpäin päähenkilön kokema seksuaalinen herääminen, pitää Astvatsaturov ulostehuumoria arvossaan."

Ei kommentteja: