perjantai 19. elokuuta 2011

Kurjat

Olen aiemmin lukenut Victor Hugolta Pariisin Notre-Damen. Siitä on jo vuosia, ja kun luin sen, pidin kirjaa todella tylsänä ja hitaastietenevänä. Luin Notre-Damen reilusti parikymppisenä, mutta voi olla, että mieleni on kehittynyt noista ajoista, ja jos sen lukisin tänä päivänä, voisin hyvinkin pitää sitä mestariteoksena. Mutta näillä muistoilla se on minulle vain umpitylsä ja umpiraskas teos.

Siksi Kurjat oli minulle totaalinen yllätys. Imaisi mukaansa kerrasta, pystyi koskettamaan sieluni sopukoita vaikuttaen mielessäni muulloinkin kuin lukiessani. Kurjat osoittautui maineensa veroiseksi: klassikoksi.

Victor Hugo oli aikansa Amnesty International tai ainakin Amnesty in France. Kurjissa hän otti kantaa Ranskan oikeuslaitokseen, vankien kohteluun, köyhien ihmisten tilanteeseen ja orpojen lasten huonoon osaan. Nämä kaikki epäkohdat on esitetty hyvin vaikuttavasti. Kurjien päähenkilö, Jean Valjean, on varsinainen laupias samarialainen. Hän todella kääntää toisenkin poskensa ja antaa omistaan huono-osaisille, vaikkei hänelläkään olisi paljoa, mistä antaa. Juuri Jean Valjeanin kaltaisen vapahtajamaisen ihmisen kautta kerrottuna 1800-luvun Ranska vaikuttaa lievästi ilmaisten hyvin epäoikeudenmukaiselta maalta. Jean Valjean tuomittiin kaleereille vangiksi 19 vuodeksi siitä hyvästä, että hän oli varastanut ruokaa siskonsa lapsille. Kirja on niin täynnä pelkkää kurjuutta hyvälle päähenkilölle, että lukeminen on toisinaan lähes sydäntäsärkevää. Taka-ajatuksena jouduin vielä pelkäämään, että Kurjien loppu on yhtä surkea kuin Pariisin Notre-Damen.

Ensikosketukseni Kurjiin oli lukion äidinkielen tunnilla joskus vuonna 2002, kun katsoimme Bille Augustin ohjaaman elokuvan Hugon masterpiecestä. Harmillisen harvoin on hyvästä kirjasta saatu tehtyä hyvä elokuva. Tuo vuoden -98 versio on ihan ok, mutta ei mitään sen enempää. Ehkä sen voisi katsoa taas, kun nyt olen kirjankin lukenut.

Victor Hugo muuten valittiin Ranskan kansalliskokouksen ja senaatin jäseneksi ja vaikutti kuolemanrangaistuksen poistamiseen Genevessä, Portugalissa ja Kolumbiassa.

Ei kommentteja: