maanantai 1. elokuuta 2011

Ystävistäni, hellyydellä

Englantilaisen eläinlääkärin, James Herriotin, osittain omaelämäkerrallinen kirja, Kaikenkarvaiset ystäväni, on lämminhenkisin ja sydämellisin kirja, minkä tiedän. Ystävistäni, hellyydellä on jatkoa edellämainitulle jatkaen samalla elämänmyönteisellä linjalla.

Sota on päättynyt. James jatkaa eläinlääkärin praktiikkaansa yhdessa Siegfridin kanssa. Tristan on valitettavasti mennyt naimisiin ja päätynyt tutkijaksi. Siksi hänen roolinsa jää kirjassa harmittavan pieneksi. Tosin, kaikki mehukkaimmat jutut liittyvät juurikin Tristaniin. Aivan käsittämättömän mainio hahmo. Kaikenkarvaisissa ystävissäni suurinta hupia tuottivat Siegfridin ja Tristanin yhteenotot, niitä olisin kaivannut vielä tähän jatko-osaankin.

Ja voi veljet, miten pidänkään Herriotin tarinankerrontatavasta. Kaikista näistä kirjoista, maailmankirjallisuuden klassikoista, hömpistä ja vähemmän hömpistä opuksista, joita olen kesän aikana lukenut, on Ystävistäni, hellyydellä se, joka liikuttaa minut kyyneliin ja saa minut tikahtumaan nauruuni. Kun Fred-kissa kuoli, nyyhkytin tyynynpieluksen märäksi. Kun James yritti saada sonnilta spermanäytettä, nauroin kippurassa.

Ystävistäni, hellyydellä on kirja, joka ei ehkä muuta maailmaa, mutta parantaa pienen ihmisen elämänlaatua.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin televisioversiossa Tristan on mukana spermanäytteen ottamisessa. Muistelisin tilanteen edenneen jotakuinkin seuraavasti: Toiminnan tiimellyksessä - paikalla ovat James, Siegfrid ja Tristan sekä äärimmäisen epäluuloinen sivustakatsoja, joka pyritään vakuuttamaan keinosiemennyksen järkevyydestä - esine tai laite, johon näyte on vihdoin onnistuttu saamaan talteen, vilskahtaa näytteenottajan käsistä kaaressa kauas... Tristan osoittaa reipasta tilannetajua ja nappaa hallitun kopin - päätyen rähmälleen sontakasaan. Kaikki kilvoin keuhmaan Tristanin yliopiston pallopeleissä hankittuja taitoja..

Herriot on upea kertoja!

jim il donkey

myy kirjoitti...

Kirjassa paikalla oli James ja Tristan, joka tuli näyttämään Jamesille, miten näyte otetaan.

Sitä ennen James oli itse yrittänyt ottaa näytettä. Kukaan ei ollut ollut pitämässä sonnia kiinni, joten se oli hyökännyt Jamesin kimppuun, jolloin James oli lätkinyt tekoemättimellä sonnia turpaan. Kun James kertoo tarinan Tristanille, Tristan on tukehtua nauruunsa. Tristan itse selviää näytteenotosta kuivin nahoin ja James toteaa, että "Tristan tippuu aina jaloilleen". Varsin huvittava tarina. Suosittelen.