torstai 4. elokuuta 2011

Da Vinci-koodi

Dan Brown kuvailee kirjassaan, Da Vinci-koodissa, päähenkilön, kirjan Sankarin, Robert Langdonin, näin:
Hänen teräväkatseiset siniset silmänsä näyttivät tänä yönä sumeilta ja riutuneilta. Vahvoja leukapieliä ja pienen vaon jakamaa leukaa peitti tumma parransänki --- voisi vihdoinkin taas turvallisesti käyttää tweedpukuaan ja Burberryn poolokauluspaitaa. 

Ja kirjan sisäkannessa oli kuva mister kirjailijasta:
Langdon on uskonnollisten symboleiden tutkija, joka toimii professorina - niin, missäköhän - no, tietysti the Yliopistossa eli Harvardissa. Muutenkin Langdon on kuvattu niin erehtymättömäksi ja nopeaälyiseksi, että kirjailija antaa itsestään "hieman" omahyväisen kuvan.

Itse kirjaan. Aluksi tuumin, että jaa, onhan tämä ihan viihdyttävää. Hölmöä ja viihdyttävää. Lopulta termi "viihdyttävä" katosi mielestäni. Kirjan takakannessa sisältö kuvailtiin "trilleriksi". Trilleri in my ass! Loputtomat jaarittelut kyllä tappoivat trilleritunnelmat. Etenkin Louvressa käydyt pitkittyneet keskustelut, vaikka poliisit olivat perässä, tuntuivat täysin käsittämättömiltä.

Sitten tarkemmin juoneen. Da Vinci-koodi kertoo Jeesuksen seksielämästä. Kirjan kantava idea on, että Jeesus jörnyytteli. Mielessäni heräsi tasan yksi kysymys: entä sitten? Kirjassa perustellaan, että Jeesuksen jälkeläiset (jos totuus tulisi julki) olisivat suuri isku katoliselle kirkolle, koska se osoittaisi, että Jeesus oli ihminen. Tosi asiassa kaikki piispalliset kristilliset kirkkokunnat ovat sitä mieltä, että Jeesus oli sekä ihminen että Jumala samanaikaisesti. Ja koska Jeesus oli ihminen, niin varmasti hänellä oli seksuaalisia haluja! Helkkari soikoon!

No, joo. Kirja on pullollaan älyttömyyksiä. Sydämeni itkee verta etenkin kaikkien eksegeettisten "faktojen" kohdalla. Voi veljet. Joo, eihän tätä liian tosissaan pitäisi ottaa, tämä on kuitenkin satu. Mutta hyvän fiktion voisi rakentaa vähemmän hömelösti. Ilkka Remeskin onnistuu luomaan onnistuneempia trillereitä, vaikka tuskin tietää hiukkaskiihdyttimistä sun muista, mitä hänen kirjoissaan esiintyy, enemmän kuin Brown teologiasta.

Muistelisin, että kirjan julkaisun aikoihin katolinen kirkko vetäisi pienet herneet nenään.. Ymmärtäisin, jos katolinen kirkko olisi suuttunut siitä, että kirja oli niin tavattoman huono, mutta kyseessä taisikin olla tuohtuminen siitä, että kirja esitti Jeesuksen olleen sukupuolisesti epäsiveä. Hahhahah. Älytöntä! Kuten jo totesin: MITÄ SITTEN???

4 kommenttia:

Pellervo kirjoitti...

Huolestuttavinta tuossa kirjassa oli ja on sen valtava suosio. Miksei hyvä romaanitaide vedä tuollaisia massoja mukanaan, vaan kassamaneetit (maneetit) ovat näitä Browneja ja Rowlingeja?

myy kirjoitti...

Jepulis, samaa mieltä! Paska myy. Viihde myy. Joten Dan Brown on varsinainen myyntitykki.

Anonyymi kirjoitti...

Tyypin ulkonäköön lyhyesti: ostaisitko tältä mieheltä kulahtaneen tarinan Jeesuksen sukupuolielämästä. Aika moni on ostanut. Niin minäkin. Ensimmäiset sivut on jo luettu. Aion ottaa taakasta kaiken irti ja raportoin tänne nuharupeen tunnelmia matkan varrelta. Ensimmäiseen juttuun on jo idea, mutta kun järkäle (=tiiliskikivi) on K-vuoressa... Pakko siteerata ihan oikeasti... näissä asioissa pyrittävä tieteelliseen tarkkuuteen... eksegeettisesti.

jmible channell

Sarka kirjoitti...

heheh, odotan innolla.