perjantai 7. joulukuuta 2012

Pako Kielletystä laaksosta - ja muita Don Rosan parhaita

Don Rosa on lempparisarjakuvapiirtäjäni, ensinnäkin, koska hänen piirrustusjälkensä miellyttää silmääni ja toiseksi, koska hänen sarjakuvissaan esiintyvät Roope ja Aku Ankka ovat moniulotteisia hahmoja, joilla on oma luonne ja henkilöhistoria. Don Rosa on ainoa piirtäjä, jonka sarjakuvia luen. En siis edes piittaa Barksista, vaikka Rosan monet tarinat ovatkin jatkoa Barksin tarinoille. Ja ylipäätään, Carl Barks on kuitenkin se the Ankka-piirtäjä. Mutta, kun ei kiinnosta, ei kiinnosta.

Kokonaisena kirjana Roope Ankan elämä ja teot on mielestäni Rosan paras, mutta yksittäisenä sarjakuvana suosikkini on Olla kuin ei olisikaan, jonka Rosa teki Frank Capran klassikkoelokuvaa, It's a Wonderful Life, avoimesti matkien. Tämä sarjakuva löytyy Pako Kielletystä laaksosta-kokoelmasta, joka on suomalaisten sarjakuvatoimittajien Rosan sarjiksista koostama. Sarjakuvat eivät liity toisiinsa millään lailla, ovatpahan vain ennenjulkaisemattomia kovien kansien välissä.

En ollut vuosikymmeneen lukenut Olla kuin ei olisikaan-sarjista, koska minulla ei ole tallessa vanhoja Aku Ankka-lehtiä. Siispä olin aika innoissani, kun huomasin, että kyseinen sarjakuva on mukana tässä vuonna 2010 julkaistussa kokoelmassa (jonka olemassaolon sain tietää vasta tänä syksynä hakiessani kirjaston hakukoneesta Rosan tuotantoa, en ole siis kovin hyvin ollut kärryillä Rosan viime vuosien julkaisuista).
 Ennen jokaista sarjakuvaa, Rosa kertoo kirjassa kyseisen sarjakuvan tekoprosessista. Tämä Iineksestä sanottu kommentti on aika osuva; Iineksestähän annettu kuva on kovin pintapuolinen.
 Rosan huumori hykerryttää minua.
Pako Kielletystä laaksosta ei sisältänyt yhtään sellaista sarjakuvaa, jota en olisi aikaisemmin lukenut. Mukana oli pari lyhyttä sarjakuvaa, johon Rosa ei ollut saanut itse tehdä käsikirjoitusta, vaan tarina oli annettu hänelle valmiina. Nämä sarjikset olivatkin kirjan heikointa antia.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

tällasena pitemmän aikaa piirustelua harrastaneena en saata olla mainitsematta - jos kohta en näitä todetessani ole suinkaan tarkoituksessa vähätellä saati mitätöidä Don Rosan mestarillisia ja mainioita tarinoita - sitä seikkaa, että nuo ankkahahmot kyllä menettelee, mutta en kyllä millään jaksa ymmärtää, että ihmisistä piirretään tollasia mustanokkasia nelisormia. Milloin disneyankkojen maailmaan puhaltaa uudet tuulet! Niin että ihmisistä onnistutaan karrikoimaan sarjakuvahahmoja. Viisine sormineen. No, tyhmä kysymys, Aku, Roope etc. ovat jo sellasia... Miksei ankalle vois tehä mustan kuonon. Hahaa! Mustokuonoankka!

jim il donkey