sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Joe-setä

Mitä ilmeisimmin Huovisen viiksisarjan välityö ("Hatun Polki" v. 1995, "Joe-setä" v. 1988 ja "Veitikka" 1971). Arvelisin, että välityö muutenkin kuin ajallisesti. Ei niin hersyviä yksityiskohtia kuin Pietari Suuren tarinassa. Ehkä Stalin laskelmoivana ja vainoharhaisena pelurina on käytännön- ja rahvaanläheistä Pietaria huonommin lähestyttävä kohde. Ainakin vaskiratsastaja Pietarin ryyppäjäiset olivat Huovisen kertoman mukaan melkoisempia kääpiökulkueineen komeljanttareineen. Olisko niin, että Joe-setä kännäili salatummin tai hillitymmin. Ehkä oli aitovenäläiseen tapaan yömyssytissuttelija?

Kirjan herkullisimpia tilannekuvauksia ovat ne, joissa hra Stalinin julmuudet pamahtavat bumerangina omaan nilkkaan: Kun viimein löytyy oikeahenkinen kirjailija, joka kuvaa vallankumouksen voittoa taantumuksesta sopivan ylevästi ja ilman pirullisia taka-ajatuksia, käy ilmi, etteihän kirjailijalle mitään sankarimitalia voi antaa, kun se ryöjä paskiainen on rangaistusleirillä kanavaa verisin ikenin kynsin kaivamassa tahi jäisiä puita tundralla jyystämässä.

Kun loppupeleissä tuoni alkaa kypsennellä myrkyttämättömänä vanhuusikään selvinnyttä senioridespoottia, kipeä äijäpahanen äkseeraa henkivartijat huitsin habarovskiin häiriköimästä iltarauhaansa... Jakkahan viimein uskaltaudutaan tarkastamaan diktaattorin tilaa, tämä löydetään sairauskohtauksen nujertamana lattialta. Eip apuja mitiä, kas kun henkilääkäri on tärkeämmissä tehtävissä vankileirillä!


Odotan jokatapauksessa innolla kirjasarjan viimeisen viiksinaamajulmurin tarinaa. Tähän mennessä on arvailuja siitä, miten tarina rakentuu: Vilkaisu lapsuusnäkymiin. Jokin nuoruusajan keissi. Aseman tavoittelu, saavuttaminen ja ylläpito. Elämää suurmiehenä. Kuolema.

Niin vainen, viimeiset sanat. Jos Pietari Suurella viimeiset sanat olivat "...jättäkää kaikki...", Joe-sedällä ne kuuluivat: "...missä on vasemman jalan sukka..." Takerrun malttamattomana uudelleen kirjaan "Veitikan" lukeakseni. Mitkä olivat Suomen kärkisatiirikko Veikko Huovisen mukaan Adolf Hitlerin viimeiset sanat!

Ei kommentteja: