sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Kurpitsajuhla

Agatha Christieen voi aina luottaa, ajattelin ja tartuin Kurpitsajuhlaan kirjastossa.
Eikä Kurpitsajuhla pettänyt. Aivan terävintä Christietä se ei ollut, mutta kelpasi kyllä vuoden synkimmän ajanjakson lukemistoksi. Kirjahan olisi pitänyt lukea jo marraskuun alussa, koska tapahtumat sijoittuivat pyhäinpäivään, mutta meni vielä niukin naukin näin joulukuun puolivälissä. Hmm.. olisikohan Agathalla jotain jouluun sijoittuvaa murhamysteeriä? Pitää tarkastaa.

Dekkarithan ovat siitä kummallisia, että vaikka ne käsittelevät rikoksista hirveintä, murhaa, ne ovat (kirjailijasta riippuen) oivaa vapaa-ajan viihdettä. Sellaista kepeää, aivot narikkaan viihdykettä, jonka tärkein tehtävä on tuoda pieni lepohetki arjen aherrukseen. Eikä madon lailla kovertaa reikää aivoihin ja jäädä sinne asumaan viikkotolkulla, kuten Absalom, Absalom teki.

Christie on vielä varsin mestarillinen tässä hyvin epäsentimentaalisessa kerronnassaan. Lasten Halloween-juhlissa murhataan tyttö ja kun Poirot lähtee kyselemään lähipiirin mietteitä, päällimmäinen miete kaikilla tuntuu olevan, että tyttö oli melko rasittava valepukki. Vaikka lapsen murhaa kauhistellaankin, se pysyy kovin pinnallisella tasolla ja sanotaanko, salonkikelpoisena, jossa on vivahteita mustaan huumoriin.

Kurpitsajuhla julkaistiin 1969, nuorison vuosikymmenellä. Christie kirjoittaakin turmeltuneesta nuorisosta, jotka pystyvät tekemään pahuuksia, jopa murhia. Muuttuva maailma tuntuu huolestuttavan. Tosin mitään koko kirjan kantavaa yhtenäistä teemaa ei tästä nuorison turmeltuneisuudesta kehkeytynyt. Lopuksi pahinta turmeltuneisuutta edustivat ne kovin tutut lihan ja rahan himot.

Muuten, englantilaislasten Halloween-leikit olivat aika karmivia. Kaikki ne, että laitetaan pää paljuun ja sukelletaan siten ottamaan omenia sekä peiliin kurkkaaminen, jotta näkisi sulhasen, olivat aika pelottavan kuuloisia. En varmasti olisi lapsena uskaltanut osallistua moisiin leikkeihin, jonkun naaman näkyminen peilistä oli erityisen karmivan oloinen leikki.

Saatoin Kurpitsajuhlan tänä aamuna loppuun ja heti perään katsoin ensi kertaa siitä tehdyn tv-elokuvan, joka näkyy vielä Areenassa.

Ei kommentteja: