sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Eläinten vallankumous

George Orwellin Eläinten vallankumous oli ahdistava kirja.
Kartano-nimisellä maatilalla eläimet voivat huonosti. Niiden isäntä Jones on ilkeä alkoholisti, joka piiskaa eläimiään ja jättää ne aika ajoin hoitamatta. V. I. Lenin .. siis anteeksi sika nimeltä Majuri tuntee kuoleman lähestyvän ja pitää eläimille puheen, jossa kertoo, että eläinten on mahdollista päästä pois ihmisten orjuuttavan ikeen alta. Majuri kuolee ja juhannusaattona, kun eläimet on taas jätetty hoitamatta, eläimet hyökkäävät Kartanon ihmisten kimppuun. Jones vaimoineen ja tilan työntekijät ajetaan pois ja Kartano muutetaan Eläintilaksi, jota viljelevät ja hallinnoivat eläimet. Kanssakäyminen ihmisten kesken kielletään.

Eläintilan hallinnoimisesta vastaavat siat. Lev Trotski.. siis Lumipallo on sioista älykkäin, joka ymmärtää hyvän tilanpidon päälle. Vallanhaluinen Stalin.. siis Napoleon kuitenkin karkottaa Lumipallon. Eriarvoisuus alkaa lisääntyä, siat elelevät koirien kanssa herroina tilan päärakennuksessa, kun muut eläimet näkevät nälkää. Johtoporrasta vastaan ei nousta, koska sikojen johtamia koiria pelätään. Toisaalta aivopesu pitää kurissa mahdolliset kapina-ajatukset.

Vuodet kuluvat ja Eläintila on muuttunut yhä enemmän oman ihanteensa vastakohdaksi. Lopulta sen nimi muutetaan takaisin Kartanoksi. Sikojen ja koirien yläluokka on kasvanut kasvamistaan ja muut eläimet ovat tehneet heidän elämänsä mahdolliseksi. Kirja päättyy siihen, kun siat sopivat yhteistyökuvioista ihmisten kanssa. Oli tietysti turha odottaa, että lopussa Rautaesirippu olisi revitty alas. Kun katsoo nyky-Venäjän touhuja, niin eihän niitä onnellisia loppuja ole olemassa.

Ei kommentteja: