keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Mies joka katosi

Franz Kafka oli itävaltalais-tsekkiläinen kirjailija. Hänen ei ollut hauska mies, vaan asianajaja, jonka perhe vihasi hänen kaunokirjallisia töitään.

"Mies joka katosi", aikaisemmalta nimeltään "Amerikka", on synkkä ja tyly kertomus Karl Rossmannista, tsekkiläisestä nuorukaisesta, jonka vanhemmat ovat lähettäneet Yhdysvaltoihin tämän pelehdittyä perheen palvelijattaren kanssa.

Keskeneräinen romaani junnaa riepoteltavan ihmisparan onnettomuudessa. On mahdoton erottaa, mikä teoksessa on valmista ja mikä keskeneristä. Siitä huolimatta se on hyvin kiehtova mikro- ja makrokosmisen maailman rinnastus. Karl on modernin yhteiskunnan mullasta versonut lapsi. Hän on ympäristölleen vieras harhailija, joka lopulta joutuu sirkuksen johdattamana suureen tuntemattomaan vievään junaan. Määränpäätä ei koskaan saavuteta. Mieleen tulee Marquézin "Sadan vuoden yksinäisyyden" ruumisjuna.

Kafka on aina Kafka. "Mies joka katosi" ei ole hauska kirja. Katsokaa vain ympärillenne, katsokaa Amerikkaan ja YK:n, IMF:n ja EU-maiden painostamiin roskalainavaltioihin. Ihmiskunta harhailee sieluttomana karrelle palaneella planeetalla. Olematon raha viekoittelee ihmisiä mukaansa kuin käärmeentanssittaja saviastiasta nousevaa matelijaa. Siinä on mitä palvoa - ei mitään!

Ei kommentteja: