tiistai 31. toukokuuta 2011

Kamelianainen

Alexandre Dumas nuoremman Kamelianainen aloitti Myyn Kirjakesän 2011. Dumas nuorempi oli Dumas vanhemman poika ja Dumas vanhempi oli juuri se, joka kirjoitti Monte-Criston ja Kolme muskettisoturia. Dumas nuoremman kuuluisin teos on juurikin tämä Kamelianainen.

Kamelianainen julkaistiin vuonna 1848, joka tunnetaan myös nimellä Euroopan hullu vuosi. Tuolloin Eurooppaa kuohuttivat vallankumoukset ja aatteista nationalismi, liberalismi ja sosialismi pistivät ihmisiä sekaisin. Kamelianaisessa kuitenkin huokuu romantiikan tyylisuuntaus kovin vahvana. Sokea heittäytyminen tunteiden vietäväksi järjettömään suhteeseen, joka alkaa ensisilmäyksellä syttyneestä rakkaudesta - mitä muuta tämä on, jos ei romantiikkaa! Kirjassa esiintyi epätodellista tunteiden paloa yli äyräiden, örgh.

Kyynikko (yleensä olen romantikko, mutta nyt hävisin taiston kyyniselle puolelleni) minussa ei siis lämmennyt Kamelianaisen rakkaustarinalle. Mielestäni tarina oli naiivi. Vähän samaa tasoa kuin Nora Roberts. Dumas junior 1800-luvun ihmisenä ei vain tohtinut kirjoittaa yhtä rohkeasti kuin N.R.

Kirjan juoni on selitettävissä hyvin lyhyesti: nuori poika ihastuu kurtisaaniin, nykytermein ilmaistuna ilotyttöön, ja loppu ei tietenkään ole onnellinen. Baz Luhrmann  on ottanut aika lailla vaikutteita Moulin Rouge-elokuvaansa Dumasin kirjasta.

Kävin Wikipediasta tarkastamassa, että mikä on Kamelianaisen tausta ja ylläri, ylläri.. se on omaelämäkerrallinen. Anna mun kaikki kestää! Vähän sokeroitu kuva todellisuudesta, luulen ma.

Kamelianaisen tie kirjahyllyyni ei ollut aivan tavallinen: löysin sen vaihtotorilta huhtikuun alkupuolella. Ehkä se joskus löytää taas tiensä takaisin vaihtotorille.. Kirjahyllystäni löytyy myös Dumas vanhempaa. En ole niitäkään vielä lukenut (kiireinen opiskelija kun olen), mutta onneksi on koko ihana Kirjakesä vielä edessä! Kirjat - rakastan teitä!

Ei kommentteja: