keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Pari lisää

Ian McEwan - Rannalla

1960-luvun alussa nuoripari viettää ensimmäistä hääyötään, ja kaikki menee pieleen. McEwanin romaanit koostuvat näemmä seuraavista tekijöistä: inhottava rationalistimies, vahva nainen, päähenkilöiden elämän muuttava yllättävä tapahtuma, vahvasti läsnä oleva seksuaalinen jännite ja tapahtumien sijoittuminen lyhyeen hetkeen. Onnistunut, pieni draama.

Joseph Conrad - Pimeyden sydän

Marlow lähtee pyhiinvaeltajien ja kannibaaliheimoon kuuluvien avustajien kanssa Afrikan sydämeen etsimään kapteeni Kurtzia, mielipuolista norsunluumetsästäjää. Reissu ei ole mikään koko perheen Tjä-matka. Sen aikana vältellään uppotukkeja ja madellaan hetki hetkeltä kohti entistä oudompia vesiä. Perillä odottaa Kurtz, vahvaääninen, jykevällä bassolla pientä heimolaisvaltakuntaansa hallitseva viiripää, ja siinä sitä sitten ollaan.

"Pimeyden sydän" on yhdentekevää luettavaa. En löydä siitä mitään suurta ideaa tai kerronnallista paloa. Goottilainen kuvaus länsimaisesta siirtomaavallasta on toki omalla tavallaan vaikuttava, mutta silti kaikki jää jotenkin etäiseksi. Ei uppoa minuun, upotkoon uppotukkeihin.

Ei kommentteja: