keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Rakasta minut

Roman Schatz on Saksalaissyntyinen toimittaja, joka on aikanaan muuttanut Suomeen naisen perässä, oppinut suomenkielen ja kirjoittanut romaanin Rakasta minut suomeksi.

Kirjan päähenkilönä ikääntyy jossain määrin kirjoittajan oloinen alte-ego Roman Schatz. Kyseinen kaveri vain taitaa tehdä asiat paremmin, kuin kirjailija itse.

Rakasta minut on humoristinen kuvaus miehen matkasta Saksasta suomalaisen naisen lomahoidosta Suomeen, saman naisen ex-aviomieheksi ja suomenkieliseksi kirjailijaksi.

Näkökulmana saksalaisen miehen suhtautuminen Suomeen ja suomalaisiin on lukijalle vähintään avartava. Lisäksi kirjassa tuntuu se, kuinka vieraasta kulttuurista peräisin olevan kirjailijan on helpompaa vapautuneesti tarkastella meitä suomalaisia myös satiirin keinoin.

Rakasta minut on harvinaisen sujuvasanaisesti kirjoitettu kaunokirjallinen teos. Suomalaisuuden tarkastelussaan se kilpailee lukemieni kirjojen kanssa Erlend Loen Tosiasioita Suomesta kirjan kanssa. Roman Schatzin teoksen kanssa myös viihtyi kiitettävästi.

3 kommenttia:

Ossukka kirjoitti...

Harvinaista, että joku muukin kuin minä lukee viihdettä ja kehtaa kirjoittaa siitä vielä nuharupeen, hehhehheheh. Täällä on ollut vähän liian kultyrellistä kamaa viime aikoina. Odysseukset ja muut, huh. Ihan mielenkiintoista olisi lukea tuo shaltsin kirja, olen sitä joskus suunnitellut.

jmi kirjoitti...

Taisipa olla sama tyyppi kun kertoi jossain televisio- tai radio-ohjelmassa suomalaisesta sanonnasta, jossa "...pää jää vetävän käteen...". Sanoi etukäteen kauhulla pelänneensä jos vaikka sattuisi todistamaan rymistelyä, jossa tuolla tavalla käyp.

Pellervo kirjoitti...

Oli kirjannut tuon huomion tähän kirjaankin. Samoin kirjassa esiintyi savolainen jalostusneuvoja, jonka toimenkuvaan kuului sonnin kierrättäminen talosta taloon ja sonnin tekemisten seuraaminen sivusta.