torstai 8. heinäkuuta 2010

Jumalat juhlivat öisin

Donna Tartin Jumalat juhlivat öisin imaisi mukaansa heti ensimmäisiltä sivuilta lähtien. Kirja kertoi parikymppisestä Richardista, joka oli kotoisin köyhästä kalifornialaisperheestä. Hän oli opiskellut kaksi vuotta kotiseutunsa collegessa, mutta kyllästyttyään elämäänsä lännessä, hän vaihtoikin opiskelupaikkansa Uudessa Englannissa sijaitsevaan Vermontin Hampden Collegeen.

Richard oli opiskellut aiemmin muinaiskreikkaa ja hän olisi halunnut opiskella sitä myös Hampdenissa. Muinaiskreikan opettaja, Julian, ei kuitenkaan hyväksynyt oppilaikseen ketä tahansa, hänen kurssillaan oli vain viisi, tarkoin valittua, opiskelijaa. Joten Richard sai häneltä kieltävän vastauksen. Richard tyytyi aluksi kohtaloonsa, mutta nähdessään nuo viisi muinaiskreikan opiskelijaa, he herättivät hänessä suurta mielenkiintoa ja ihailua. Bunny, Charles, Camilla, Henry ja Francis olivat kaikki varakkaista perheistä ja Bunnya lukuunottamatta he olivat kaikki myös hyvin älykkäitä. He liikkuivat aina yhdessä ja harvoin olivat tekemisissä muiden opiskelijoiden kanssa. Heistä liikkui outoja juttuja ja kovin erikoisilta he vaikuttivatkin.

Sattumusten kautta Richard pääsi kuitenkin opiskelemaan muinaiskreikkaa ja samalla hän ystävystyi viisikon kanssa. Vaikka Richard vietti paljon aikaa uusien opiskelukavereidensa kanssa, he pysyivät hyvin salaperäisinä ja kummallisina siihen asti, kunnes Richard sai tietää heidän tappaneen omituisissa antiikin Kreikka-henkisissä huumehöyrybakkanaaleissa ihmisen.

Tappaminen ei jäänyt yhteen ihmiseen, ja seuraavassa murhassa Richard itsekin joutui olemaan mukana. Vaikkei kukaan heistä jäänyt kiinni murhasta, se osoittautui muilla tavoin kovin kohtalokkaaksi itse kullekin.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Kirjassa oli kerrassaan herkulliset henkilöhahmot. Rikkaiden perheiden kakarat, joilla on kaikki mahdollisuudet edessään ja toisaalta avustusten turvin opiskeleva, tavallisen perheen poika, joka haluaisi löytää elämälleen sisältöä. Kahden erilaisen maailman kohtaaminen, se oli kovin kiehtovaa. Hahmojen salaperäisyyden verhojen raottuminen kävi hitaasti ja ylti loppuun saakka, se piti mielenkiintoa yllä sen lisäksi, että juoni pysyi kasassa suht hyvin epilogiin asti.

Jumalat juhlivat öisin olisi suositeltavaa lukemista kaikille abiturienteille. Opetus kuuluu: valitse seurasi harkiten, se voi vaikuttaa merkittävästi loppuelämääsi.

Ei kommentteja: